Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:32:31

Σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου: Υπεγράφη το μνημόνιο που βάζει «φρένο» στην Τουρκία.

Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στις δύο χώρες για θέματα έρευνας και διάσωσης που υπέγραψαν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών και άμυνας με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους.

Συγκεκριμένα, στη σύναψη της σχετικής συμφωνίας προχώρησαν οι: υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου Σαμέρ Σούκρι, υπουργός Άμυνας Αιγυπτου Μοχάμεντ Ζάκι.
Όπως αποκάλυψε στο OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου οι δύο πλευρές υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για την οριοθέτηση ζωνών δικαιοδοσίας Ελλάδας και Αιγύπτου και τη συνεργασία του για περιοχές έρευνας και διάσωσης.
Οι δύο αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών θα αναλάβουν στη συνέχεια την υλοποίηση της συμφωνίας αλλά και τη διενέργεια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στις συμφωνηθείσες περιοχές δικαιοδοσίας τους με προσωπικό και μέσα.

Αθήνα και Κάιρο επισφραγίζουν την αμοιβαία συνεργασία τους σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Όταν καταστάσεις ανάγκες του απαιτήσουν, θα έχουν την ευθύνη για την ανάθεση καθηκόντων σε παραπλέοντα πλοία, μέχρι κάποιο στρατιωτικό πλοίο -μίας εκ των δύο χωρών- φτάσει στο σημείο.

«Φρένο» στην Άγκυρα
Αν στην περιοχή ενός έκτακτου συμβάντος βρεθεί τουρκικό πλοίο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι υποχρεωμένο να παραμείνει στο σημείο, όμως μπορεί να συμβάλλει στην επιχείρηση διάσωσης μόνο μετά από έγκριση της Ελλάδας ή της Αιγύπτου και κατόπιν των εντολών που θα του υποδειχθούν.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία αμφισβητούσε ξεκάθαρα την περιοχή της ελληνικής δικαιοδοσίας και δεν ενημέρωνε ποτέ το ελληνικό κέντρο έρευνας και διάσωσης. Με τη νέα αυτή συμφωνία η Άγκυρα θα πάρει το μήνυμα ότι αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα βρει μπροστά της ένα «Ελληνοαιγυπτιακό τοίχος».
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με τη νέα αυτή συμφωνία ακυρώνεται ξανά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και εκπέμπεται στην περιοχή μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline