Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:05:00

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 29 ατόμων – Προσπάθησαν να ανακαταλάβουν κτίριο που ανήκει στο ΑΠΘ ομάδες αναρχικών-ποινικών

Για πολλά χρόνια το συγκεκριμένο κτίριο στέγαζε την κατάληψη «Terra Incognita» .

Στη σύλληψη 29 ατόμων προχώρησε η αστυνομία, στη διάρκεια επιχείρησης – παρουσία δικαστικού λειτουργού – για την αποτροπή απόπειρας μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου να ανακαταλάβουν κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο ανήκει στο ΑΠΘ και για πολλά χρόνια στέγαζε την αποκαλούμενη κατάληψη «Terra Incognita» .
Το κτίριο, στη συμβολή των οδών Τάσκου Παπαγεωργίου και Ολύμπου, που αποτελεί κληροδότημα του ΑΠΘ, τελούσε υπό κατάληψη από το 2004 έως τον Αύγουστο του 2020, όταν και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του χώρου, που στη συνέχεια σφραγίστηκε.

Χθες το πρωί αντιεξουσιαστές ανέβηκαν στην οροφή του κτιρίου και κρέμασαν πανό, στο πλαίσιο δράσεων υποστήριξης του συλληφθέντος για τρομοκρατία μέλους της ομάδας «Αναρχική Δράση», Θάνου Χατζηαγγέλου, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφαλείας, Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης και Τροχαίας Θεσσαλονίκης καθώς και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος. Προανάκριση διενεργούν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Τα σχέδια αξιοποίησης του κληροδοτήματος από το ΑΠΘ
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αξιοποίησης του κτιρίου, το ΑΠΘ έχει προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια μίσθωση του έναντι ανακατασκευής. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έγκριση του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

«Αναμένουμε ότι η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας. Διευκρίνισε δε ότι το κτίριο επανασφραγίστηκε και αυτή τη στιγμή φυλάσσεται από την αστυνομία.
Ο κ. Φείδας επισήμανε ότι με την αξιοποίηση του για χρόνια κατειλημμένου κτιρίου θα κλείσει μία ακόμη μεγάλη εκκρεμότητα για το πανεπιστήμιο, μετά από αντίστοιχη διαδικασία αξιοποίησης του Μανδαλίδειου Μεγάρου στην παλιά παραλία. Και στην περίπτωση αυτή το κτίριο προβλέπεται να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως μπουτίκ ξενοδοχείο, ενώ τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση, σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη θα διατίθενται για υποτροφίες φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Τι δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Στις δύο επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Δυτική Αττική, για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, καθώς και σε υπό κατάληψη κτίριο στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media.
Ειδικότερα, σημείωσε ο υπουργός: «Με πράξεις αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά κάθε μορφή εγκληματικότητας, βάζουμε τέλος σε άβατα και γκρίζες ζώνες ανομίας, αποδίδουμε τους δημόσιους χώρους στην κοινωνία. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline