Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:35:38

Γαλλία: Στα 64 χρόνια θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι το 2030

Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, παρουσιάζοντας την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο θα δοκιμάσει την ικανότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιφέρει αλλαγές.

Η γαλλική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, από 62 που είναι σήμερα, μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa, τέσσερις στους πέντε Γάλλους αντιτίθενται στην αλλαγή αυτή, σε μια περίοδο που πολλοί ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση του κόστους διαβίωσης.
«Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος εγείρει ερωτηματικά και φόβους στους Γάλλους», είπε η Μπορν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. «Σήμερα προτείνουμε ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού, ένα δίκαιο σχέδιο», είπε.

Η αλλαγή αυτή ήταν βασικός άξονας της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν όταν εξελέγη πρόεδρος το 2017. Όμως η πρώτη απόπειρα διακόπηκε το 2020, καθώς η κυβέρνηση αγωνιζόταν να περιορίσει την πανδημία της Covid-19.
Η δεύτερη απόπειρα δεν αναμένεται να είναι ευκολότερη.
Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν στο προτεινόμενο σχέδιο, ενδεχομένως οργανώνοντας διαδηλώσεις και απεργίες.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να περάσουν τη μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο, όπου δεν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Σήμερα, αυτό φαίνεται λιγότερο δύσκολο απ' ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, αφού η κυβέρνηση έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (LR). Έστω και έτσι όμως, οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι ενωμένοι στο ζήτημα αυτό και κάθε ψήφος θα μετρήσει.
Έχοντας μια από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, η Γαλλία δαπανά σε συντάξεις περισσότερα από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες, περίπου το 14% της οικονομικής παραγωγής της, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή. Η δήλωση του Λεμέρ έγινε λίγη ώρα αφότου η πρωθυπουργός παρουσίασε την πρότασή της, σύμφωνα με την οποία η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται σταδιακά, κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσει στα 64 έτη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline