Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  00:41:26

Στους 1.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από την αρχή του χρόνου

Η Ρωσία δεν δίνει συστηματικά τα νούμερα των νεκρών στρατιωτών στην Ουκρανία, ωστόσο ανεξάρτητα Μέσα επιχειρούν να καταγράψουν τα θύματα από τις σφοδρές μάχες που διεξάγονται.

Για «ρεκόρ» νεκρών Ρώσων στρατιωτών από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι και σήμερα γράφουν οι Moscow Times που επικαλούνται ανεξάρτητη έρευνα για τα θύματα του πολέμου από την πλευρά των δυνάμεων της Μόσχας. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα έχουν σκοτωθεί περίπου χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες.
Ο επαληθεύσιμος απολογισμός των νεκρών της Ρωσίας ανέρχεται πλέον σε 11.662 στρατιώτες μετά την προσθήκη 942 ονομάτων μεταξύ 1ης και 17ης Ιανουαρίου, ανέφερε την Πέμπτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona. Ο πραγματικός απολογισμός της σχεδόν 11μηνης ρωσικής εισβολής πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Γιατί υπάρχουν τόσοι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

«Είναι ένα σούπερ ρεκόρ», δήλωσε ο συντάκτης του Mediazona, Ντμίτρι Τρεστσάνιν σε ένα live stream στο YouTube.
Ο Τρεστσάνιν συνέδεσε το υψηλό ποσοστό θανάτων με την αυξανόμενη πίεση της Ρωσίας για την κατάληψη της Μπακμούτ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αναλυτές λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν οριακά εδαφικά κέρδη μετά από μήνες μαχών με βαριές απώλειες.
Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει τους μισούς από τους 89 Ρώσους στρατιώτες που είχαν επιστρατευτεί και σκοτώθηκαν σε ουκρανική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε προσωρινό στρατώνα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Μακιίβκα.

Σύμφωνα με τον Τρεστσάνιν, οι υπόλοιποι αριθμοί προέρχονται από τα τέλη του 2022, καθώς ανακοινώνονται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων.
Η βάση δεδομένων του Mediazona περιλαμβάνει πλέον και στρατιώτες που πολέμησαν για την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, οι μαχητές της οποίας αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων που συμμετείχαν στη σφοδρή επίθεση στην Μπακμούτ, δήλωσε ο Τρεστσάνιν.
644 από τους 11.662 νεκρούς στρατιώτες της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου ήταν επιστρατευμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο ρωσικός στρατός δηλώνει ότι 5.937 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.
Εκτός από τους εθελοντές που παρακολουθούν τα νεκροταφεία σε δεκάδες ρωσικές πόλεις και χωριά, το πρακτορείο χρησιμοποιεί επίσημες δηλώσεις, κοινωνικά δίκτυα και αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του.

Ο Τρεστσάνιν δήλωσε ότι η ομάδα δεδομένων της Mediazona δεν έχει ακόμη αναλύσει και επαληθεύσει μια «τεράστια ουρά» περίπου 200 θανάτων στρατιωτών και να την προσθέσει στη βάση δεδομένων.
«Είναι δύσκολο να με σοκάρει ως κάποιον που εργάζεται με αυτά τα δεδομένα για σχεδόν ένα χρόνο, αλλά 1.000 άνθρωποι σε δύο εβδομάδες είναι απλά σοκαριστικό», υπογράμμισε ο Τρεστσάνιν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline