Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:54:36

ΒΒC: Η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα

Το βρετανικό δίκτυο σχολιάζει πως το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα αναδεικνύεται σε καθοριστικό πολιτικό ζήτημα ενόψει των εκλογών.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και για τον ξένο Τύπο. Το BBC σε νέο άρθρο του αναφέρεται στη «συγγνώμη» του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τις μαζικές διαδηλώσεις, που έχουν ξεσπάσει, ενώ σχολιάζει το πώς το πολύνεκρο δυστύχημα αλλάζει το πολιτικό κλίμα.

«Σε μήνυμά του στο Facebook, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "στην Ελλάδα του 2023... δύο τρένα που κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις δεν μπορούν να κινούνται στην ίδια γραμμή και κανείς να μην το προσέχει, την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και μέρες.

Συγκρούσεις με την αστυνομία αναφέρθηκαν την Κυριακή καθώς χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα Αθήνα» γράφει το βρετανικό δίκτυο.

Υπενθυμίζει ότι χθες ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας κρίθηκε προφυλακιστέος, με τον συνήγορό του να τονίζει πως παραδέχθηκε το μερίδιο ευθύνης του στο δυστύχημα. «Αλλά πολλοί στην Ελλάδα βλέπουν το δυστύχημα ως τραγωδία που περίμενε να συμβεί και το συνδικάτο εργαζομένων σιδηροδρόμων κάνει λόγο για "ασέβεια" των διαδοχικών κυβερνήσεων προς τους ελληνικούς σιδηροδρόμους που οδήγησε σε αυτό το "τραγικό αποτέλεσμα"».

Ένας υπουργός της κυβέρνησης είπε στο BBC ότι η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν το άμεσο αποτέλεσμα των αυστηρών όρων των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης που επιβλήθηκαν μετά την κρίση χρέους του 2010.

«Μαζί με τα μέλη των εργατικών συνδικάτων και κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν στους δρόμους όλη την περασμένη εβδομάδα, σοκαρισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής. Στις διαμαρτυρίες συμμετείχαν επίσης πολλοί φοιτητές – αρκετοί από τους επιβάτες σε ένα από τα τρένα ήταν φοιτητές γύρω στα 20 που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά από ένα τριήμερο κατά το οποίο γιόρταζαν την Ελληνορθόδοξη Σαρακοστή» συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Κλείνοντας ο ανταποκριτής του BBC Europe Nick Beake σχολιάζει ότι το πολύνεκρο δυστύχημα φαίνεται να αναδεικνύεται σε καθοριστικό πολιτικό ζήτημα για την Ελλάδα καθώς ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές την άνοιξη. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης έδιναν την 9η Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία, αλλά οι αναλυτές λένε ότι αυτή η ημερομηνία μπορεί τώρα να αναβληθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline