Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:38:22

«Hρεμα νερά» με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες και γαλλικές κορβέττες

Τον υπουργό Αμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο παρέθεσε και δείπνο με παρόντα και τον Ελληνα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού στην Αθήνα συνδέεται, βεβαίως, με την εκκρεμότητα της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την προμήθεια κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Οπως είναι γνωστό, η Αθήνα έχει καταλήξει σε μια λίστα δύο τύπων, των γαλλικών Gowind 2500 και των ιταλικών FCx30 (Doha). Και οι δύο εταιρείες έχουν κατέλθει με νέες βελτιωμένες προτάσεις.

Οπλα με ευκολίες πληρωμής
Και οι δύο προτάσεις κινούνται περίπου στο ίδιο κόστος, ενώ περιλαμβάνουν και ρήτρα εγχώριας παραγωγής σε ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά ή Ελευσίνας), ενώ από το Π.Ν. θεωρούνται αμφότερες ικανοποιητικές για τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν. Ως εκ τούτου πρόκειται για μια απόφαση, η οποία συνδέεται πλέον καθαρά με τις πολιτικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του αν ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ανακοινώσει την επιλογή πριν ή μετά τις εκλογές που ακολουθούν. Πέρα, πάντως, από τις κορβέτες, οι ελληνοϊταλικές επαφές συνδέονται και με τη στάση που ακολουθεί η Ρώμη στη Λιβύη, και η οποία σε σημαντικό βαθμό αποκλίνει από τις απόψεις της Αθήνας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline