Τρίτη 16 Απριλίου 2024  16:17:11

Με σκεπτικισμό βλέπει η Δύση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών.

Στενά παρακολουθεί τις εκλογές στην Τουρκία η Δύση, με τα Μέσα να αναφέρονται εκτενώς στα αποτελέσματα, την ανατροπή των δημοσκοπήσεων και τον μεγάλο «νικητή χαμένο» Ερντογάν.

Οι Financial Times έγραφαν, σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, πως αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν η χθεσινή εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει περισυλλογή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Αν και ο Ερντογάν δεν κατάφερε νίκη από τον πρώτο γύρο, το αποτέλεσμα αφήνει τον Κιλιτσντάρογλου «με ένα από τα χειρότερα σενάρια» ενόψει του δεύτερου γύρου, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα.
«Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ» σχολιάζει το BBC.

Οι Times, τέλος, κάνουν λόγο για μια «σπάνια ήττα» του Ερντογάν, παρά την πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη φορά που δεν εξασφαλίζει την προεδρία με τον πρώτο γύρο.
Η γαλλική Le Monde επισημαίνει στο κύριο άρθρο της πως ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Η εφημερίδα επισημαίνει τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβάνοντας υπόψιν τη μικρή διαφορά με την οποία προηγείται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Επισημαίνει ακόμη ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονιζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη «χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια», οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος «φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης». Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε «τους ήρωες της δημοκρατίας» να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline