Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:32:39

Εκλογές στην Τουρκία: Πώς σχολίασε ο γαλλικός Τύπος τα αποτελέσματα

Εκτενώς ασχολείται με τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών ο σημερινός γαλλικός Τύπος, με την εφημερίδα Le Monde να επισημαίνει στο κύριο άρθρο της πως ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Η εφημερίδα επισημαίνει τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς με την οποία προηγειται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Επισημαίνει ακόμη ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονιζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν.

«Δεν πρόκειται ακριβώς για νίκη»
Η Le Monde υπογραμμίζει ότι μείζονα ρόλο θα διαδραματίσει από δω και στο εξής η θέση που θα λάβει ο Σινάν Ογάν, ο οποίος, υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι να απελάσει τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται στην Τουρκία, ανέβασε το ποσοστό του στο 5,3% του εκλογικού σώματος.

«Δεν πρόκειται ακριβώς για νίκη, αλλά σίγουρα δεν είναι ήττα για τον Ερντογάν», σημειώνει από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Figaro αναφερόμενη στα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία και επισημαίνοντας την δήλωση του τούρκου προέδρου ότι «θα μπορούσε να υπηρετήσει τη χώρα του για ακόμα πέντε χρόνια». Την ίδια αυτοπεποίθηση επέδειξε και ο αντίπαλός του ο οποίος υποσχέθηκε στο στρατόπεδό του ότι «θα κερδίσει οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο» αναφέρει επίσης η γαλλική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη «χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια», οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος «φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης». Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε «τους ήρωες της δημοκρατίας» να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline