Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:16:50

Γιάννης Μανιάτης: Τα προβλήματα με Τρόικα και εταίρους

«.......Σήμερα φαίνεται πως όλοι έχουμε μάθει από τα λάθη μας και αντιλαμβανόμαστε τις αστοχίες και τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

Διανύσαμε ήδη το μεγαλύτερο μέρος μιας οδυνηρής και επίπονης διαδρομής για να βγούμε από την κρίση. Χρειαζόμαστε νέα θεμέλια για την πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας και την αλλαγή του σημερινού στρεβλού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Είναι έγκλημα να παραιτηθούμε, αφήνοντας τον ελληνικό λαό στην τύχη του. Είναι τυχοδιωκτισμός το παιχνίδι με τη φωτιά. Μπορεί να είναι γλυκό το άκουσμα των «Σειρήνων» του δημαγωγικού λαϊκισμού, αλλά οι υποσχέσεις μελλοντικών παραδείσων αποτελούν το διαβατήριο της εισόδου στη χειρότερη κόλαση: στην κόλαση της χρεοκοπίας.

Βρεθήκαμε πολλές φορές μπροστά σε ωμούς εκβιασμούς εκ μέρους της Τρόικας σε πολλά θέματα. Δεν πρέπει, όμως, να εγκαταλείψουμε στη μέση την προσπάθεια. Δεν θα το κάνουμε και δεν θα αφήσουμε τη χώρα στη μοίρα της. Γιατί ο πατριωτισμός έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ο πατριωτισμός συνεπάγεται ευθύνη πολιτική και προσωπική. Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στο λόμπι της δραχμής να καταντήσει το έθνος μας παρία στην ευρύτερη περιοχή. Θα είμαστε μπροστά και μόνο μπροστά στο καθήκον, στον καθορισμό των στόχων, στη μάχη για τη διεκδίκηση και την εκπλήρωση όλων όσων θέλουμε.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η ψήφιση των μέτρων δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Είναι ένα υποχρεωτικό, αναγκαίο, επώδυνο μέσο. Είναι ένα εργαλείο για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και για να σταθεί στα πόδια της η εθνική οικονομία, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να μπούμε επιτέλους σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί μόνο έτσι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα στο μέλλον. Γιατί η χώρα και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα τέτοια μέτρα. Τελεία και παύλα.

Η Ελλάδα ό, τι είχε να κάνει, το κάνει και το ολοκληρώνει σήμερα. Από αύριο είναι η ώρα της Ευρώπης, η οποία οφείλει να ξεφύγει από το αδιέξοδο των εθνικών στρατηγικών που η ευρωπαϊκή δεξιά, η οποία επικρατεί ως πολιτικό σύστημα στα περισσότερα κράτη, την έχει ρίξει την τελευταία δεκαετία, που την απειλεί με διάλυση στο όνομα μιας ακατανόητης προτεσταντικής ηθικής, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει νόημα, έχει ρόλο, έχει λόγο ύπαρξης ως υπερεθνική οντότητα αλληλεγγύης, ανεκτικότητας και κοινής προσπάθειας. Δεν έχει λόγο ως ένα αυτιστικό όχημα για την επικράτηση της μιας ή της άλλης εθνικής επιδίωξης. Η ευρωπαϊκή ατζέντα δεν μπορεί παρά να έχει διακυβεύματα, όπως η τραπεζική ένωση, η δημοσιονομική και εν τέλει, η πολιτική ενοποίηση.

Οι εταίροι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στην Ένωση το συμφέρον μας είναι κοινό. Είναι η αλληλεγγύη των κρατών και των κοινωνιών. Και αυτή η αλληλεγγύη δεν εξυπηρετείται από εμπρηστικές δηλώσεις, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη θέση της χώρας μας στην Ένωση και στη ζώνη του ευρώ.

Δεν κρύβουμε ότι πιστεύουμε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους έπρεπε να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Το είπαμε από την αρχή. Όμως, επιλέξαμε ως ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση είχε άλλες επιλογές, να στηρίξουμε και να ισχυροποιήσουμε με συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες τη θέση της χώρας μας. Μπορούμε, όμως, να έχουμε θέση στην Ευρώπη, αν ακολουθήσουμε αυτούς που μας προτείνουν ως εναλλακτική λύση είτε να γίνουμε η Αλβανία του Χότζα είτε η Βενεζουέλα του Τσάβεζ; Γιατί η καταγγελία του μνημονίου αδιαμφισβήτητα οδηγεί εκεί.

Όπως επίσης, δεν θα έχουμε θέση στην Ευρώπη, αν ακολουθήσουμε αυτούς που προτάσσουν τη βία, τον αυταρχισμό, το ρατσισμό, ως μεθόδους επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων. Υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί από την αδυναμία της Ευρώπης να δώσει λύσεις σε πραγματικά θέματα, που είναι αποτέλεσμα της –δυστυχώς- επικράτησης αποκλειστικά νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών στα περισσότερα κράτη-μέλη.

Ως ΠΑΣΟΚ θα δώσουμε τη μάχη με τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις για την αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και στο εσωτερικό της χώρας για τη διαμόρφωση πολιτικών οικονομικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανασύνταξης.»

(απόσπασμα από την ομιλία του πρώην υφυπουργού, βουλευτή Αργολίδας και καθηγητή στο ΕΜΠ κ. Γιάννη Μανιάτη, γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ)

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline