Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:56:49

Tο διπλό μήνυμα από τον Ομπάμα

Αυστηρό και συμβουλευτικό προς την Ελλάδα το μήνυμα Ομπάμα, μέσω Βαρουφάκη. Να τα βρούμε με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.(και όχι απλά δανειστές)και να τηρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει ως Ελλάδα είτε με την Κυβέρνηση Σαμαρά είτε με την Κυβέρνηση Τσίπρα.

 Το ίδιο σταθερά και αμετακίνητα Η Ελλάδα «πρέπει να αρχίσει [να εφαρμόζει] μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η Αθήνα να «δεσμευθεί πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις» με τους διεθνείς εταίρους της, είπε από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού.
Ειδικότερα για άλλη μια φορά, διπλό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ενόψει των συνεδριάσεων του Eurogroup στις 24 Απριλίου και στις 11 Μαΐου.

Η πρώτη αναφορά έγινε από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σημείωσε πως η χώρα μας «πρέπει να αρχίσει [να εφαρμόζει] μεταρρυθμίσεις», τονίζοντας μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει να λάβει ορισμένες «δύσκολες αποφάσεις».

«Πρέπει να μαζεύουν φόρους, πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, πρέπει να [θεσπίσουν] πιο ευέλικτες πρακτικές στο εργασιακό», σημείωσε από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός ηγέτης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σημείωσε πάντως πως, όταν εξελέγη η ελληνική κυβέρνηση, είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως οι ΗΠΑ θα «είναι υποστηρικτικές» για «ορισμένες ευελιξίες» που μπορούν να υπάρξουν, ώστε η πρόοδος στην Ελλάδα να μη στηριχθεί αποκλειστικά «στο να τραβάς αίμα [ακόμα και] από την πέτρα».

Ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος προέτρεψε τη χώρα μας να «δεσμευθεί πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις» με τους εταίρους-πιστωτές.

Τόνισε πως η μη επίτευξη συμφωνίας θα «δημιουργούσε άμεση κακουχία για την Ελλάδα», αλλά και «αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα».

Οι δηλώσεις Λιού έγινε μέσω ανακοίνωσης που διανεμήθηκε σε συνεδρίαση της νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline