Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργος Πετρίτσης: Η δικτατορία των ΜΜΕ

Ο γνωστός για τον πρωτότυπο σαρκαστικό τρόπο γραφής του δημοσιογράφος Γιώργος Πετρίτσης έγραψε ένα νέο σατιρικό βιβλίο με θέμα τη δικτατορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το βιβλίο του το οποίο τιτλοφορείται «Η χαμένη αξιοπρέπεια του Κούλη Πάτου», και το χαρακτηρίζει ως "παραλογογράφημα", αντλεί ιδέες από το θέατρο του παραλόγου και κυρίως από το κλασσικό θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ρινόκερος».

Στο βιβλίο του Πετρίτση, με τον περίεργο αλληγορικό τίτλο, οι άνθρωποι χάνουν σιγά σιγά την προσωπικότητά τους και μεταβάλλονται σ' έναν άβουλο, αποχαυνωμένο όχλο, υποταγμένο στη δικτατορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που επιβάλλουν αυταρχικά την απόλυτη κυριαρχία τους. Κάτι ακριβώς που θυμίζει τη δομή του θεατρικού έργου «Ρινόκερος» στο οποίο οι άνθρωποι χάνουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και μετατρέπονται βαθμιαία σε ρινόκερους. Σε αποκτηνωμένα δηλαδή όντα, δέσμια ενός άκρως επικίνδυνου ολοκληρωτισμού.

Ο Ιονέσκο είχε γράψει για το θεατρικό του έργο, ότι είναι «έργο αντίστασης κατά της παραπληροφόρησης της κάθε προπαγάνδας, έργο ενάντια στην παράλογη λογική και στα ψέματα που μας σερβίρουν οι κυρίαρχοι, που μας καθοδηγούν, εκείνοι που αποκτηνώνουν τους ανθρώπους κι ύστερα τους καταντάνε σκλάβους». Τα λόγια του Ιονέσκο ταιριάζουν απόλυτα και για το βιβλίο του Πετρίτση.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 19.30 στο θέατρο Χωρέμη του Κολλεγίου Αθηνών, με εκλεκτούς ομιλητές τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Αλέκο Παπαδόπουλο και συντονιστή τον δημοσιογράφο Τίτο Αθανασιάδη.

Σχετικά Άρθρα