Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:48:31

Αλέκος Παπαδόπουλος: Ο ρινοκερισμός και το βιβλίο του Γ. Πετρίτση

Πριν λίγες ημέρες έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση με τον περίεργο αλληγορικό τίτλο «Η χαμένη αξιοπρέπεια του Κούλη Πάτου».

Στο σαρκαστικό αυτό μυθιστόρημα οι άνθρωποι χάνουν σιγά σιγά την προσωπικότητά τους και μεταβάλλονται σ' έναν άβουλο, αποχαυνωμένο όχλο, υποταγμένο στη δικτατορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που επιβάλλουν αυταρχικά την απόλυτη κυριαρχία τους. Κάτι ακριβώς που θυμίζει τη δομή του θεατρικού έργου «Ρινόκερος» στο οποίο οι άνθρωποι χάνουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και μετατρέπονται βαθμιαία σε ρινόκερους.
Βασικός παρουσιαστής στην παρουσίαση του βιβλίου στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

KOULIS book-«Είναι βαθύ το πρόβλημα του ρινοκερισμού ο οποίος διαλύει αυτή τη χώρα μ' έναν πολύ συστηματικό τρόπο.... Οι όποιες πολιτικές αποφάσεις σε κεντρικό, μεσαίο, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο, δεν λαμβάνονται με κριτήριο σε σχέση με το αντικειμενικό συμφέρον είτε της χώρας είτε το δημόσιο συμφέρον αλλά είναι αποτέλεσμα - προϊόν συναλλαγής, είτε μεταξύ ατόμων, είτε μεταξύ τοπικών εξουσιών, είτε είναι μεταξύ μεσαίων, είτε μεγάλων.

Είναι ένα πράγμα άσχετο με τη διαπλοκή, είναι ο τρόπος με τον οποίον λαμβάνονται, διαμορφώνονται και επιβάλλονται οι αποφάσεις στην Ελλάδα, κι όποιος φυσικά αντιδρά, την επόμενη φορά, το έχουμε δει πολλές φορές το έργο αυτό, αμέσως υφίσταται τις συνέπειες του ρινοκερισμού...

Αυτό βιβλίο το εκτιμώ, ειλικρινά σας το λέω, είναι στην ουσία μια ραψωδία του σύγχρονου δράματος της νεοελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον αν σε κάποιους ανθρώπους που είναι πρωτοπορία, που σκέπτονται και νιώθουνε, δημιουργηθεί μια αντίληψη έτσι αναγεννησιακής ορμής και κυρίως θυμού, οργής, οργής από αξιοπρέπεια. Ίσως έτσι σιγά σιγά να τραπούνε τα πράγματα, γιατί διαφορετικά και πολύ σύντομα πολύ φοβάμαι, ότι θα μαζεύουμε τα κομμάτια της κοινωνίας μας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline