Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:22:08

Τερματίστηκε η επιδημία του Έμπολα στη Λιβερία

Η Λιβερία κηρύχθηκε σήμερα Σάββατο ελεύθερη από τον ιό Έμπολα, έπειτα από 42 ημέρες που δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), η οποία ωστόσο κάλεσε να μην μειωθεί το επίπεδο επαγρύπνησης, έως ότου η χειρότερη επιδημία του ιού στην ιστορία εξαλειφθεί επίσης στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, δύο γειτονικές χώρες.


Συνολικά 11.005 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στις τρεις χώρες αυτές από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους έχουν καταγραφεί στη Λιβερία, όπου η επιδημία έφθασε στο αποκορύφωμά της από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο του 2014, με εκατοντάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα, προκαλώντας διεθνή συναγερμό. Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες στρατιώτες για να συμβάλουν στην ανέγερση ειδικευμένων κλινικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, την οποία ίδρυσαν απελεύθεροι από τις ΗΠΑ.

Χάρη και στην εμφανή αμερικανική στρατιωτική παρουσία, η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ έθεσε σε εφαρμογή ένα εθνικό πρόγραμμα ενημέρωσης για να καμφθεί η εξάπλωση του μολυσματικού ιού, ο οποίος μεταδίδεται από τη σωματική επαφή με ασθενείς ή σωματικά υγρά.

Η MSF τόνισε πως το γεγονός ότι η Λιβερία κατάφερε να ολοκληρώσει το χρονικό όριο του ΠΟΥ για την κήρυξη του τέλους της επιδημίας--42 ημέρες δίχως νέο κρούσμα, μια περίοδος που ισούται με την περίοδο επώασης του ιού επί δύο--δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline