Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:16:17

Είναι ο Τσίπρας ο νέος Λούλα;

Πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διδαχθεί από τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία έχει να γίνει για τη χώρα του ό,τι ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για τη Βραζιλία: ένας άνδρας της Αριστεράς που κινείται προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την πιο ελεύθερη αγορά, υποστηρίζει ο Jeffrey Frankel, καθηγητής στο Harvard και πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, σε άρθρο του που φιλοξενεί το project-syndicate.org.

Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Λούλα, υποστηρίζει ο καθηγητής, εξελέγησαν μέσα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αμέσως ήρθαν αντιμέτωποι με τους διεθνείς οικονομικούς περιορισμούς που ως αντιπολίτευση είχαν την πολυτέλεια να αγνοούν. Ο Λούλα με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Βραζιλίας προσαρμόστηκε πολιτικά και ψυχολογικά στη νέα πραγματικότητα με την οποία βρισκόταν αντιμέτωπος και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, μερικές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως συντηρητικές ή νεοφιλελεύθερες. Για παράδειγμα υλοποίησε το σύστημα Bolsa Familla που έβγαλε εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια.

Εν αντιθέσει, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του κλείνοντας τα μάτια στην οικονομική πραγματικότητα, ενώ το πρόσφατο δημοψήφισμα αποδεικνύει ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φορούσαν παρωπίδες και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Frankel, αντί ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΑΙ τους ζήτησε να ψηφίσουν ΟΧΙ θεωρώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση. Αντ' αυτού το μόνο που ενίσχυσε ήταν τη θέση εκείνων των Γερμανών που ήταν πεπεισμένοι πως η Ελλάδα πρέπει πλέον να φύγει από το Ευρώ.

Τελικά, ο Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, όταν οι εταίροι της Ελλάδας δεν είχαν καμία διάθεση να υποχωρήσουν σε πιο ευνοϊκούς όρους, αντιθέτως ζήτησαν ακόμα μεγαλύτερους συμβιβασμούς από την ελληνική πλευρά προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Το μόνο καλό στην όλη ιστορία, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι πλέον μία μερίδα από τους υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα είναι έτοιμοι να πάρουν το "πικρό φάρμακο" των δανειστών καθώς έχουν πλέον πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ο Frankel επισημαίνει και τα λάθη των δανειστών, τα οποία όπως λέει έχουν προκαλέσει εξίσου σημαντική ζημιά με αυτή που προκάλεσαν οι λιγότερο έμπειροι Έλληνες πολιτικοί. Για παράδειγμα η λανθασμένη πεποίθηση πως η λιτότητα αυξάνει το εισόδημα αντί να το μειώνει και η άρνηση για διαγραφή χρέους το 2010. Τα λάθη αυτά εξηγούν άλλωστε γιατί το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σε σχέση με την αρχή της κρίσης.

Τέλος ο καθηγητής επισημαίνει πως η τραγική κατάληξη της κακής διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα τους τελευταίους 6 μήνες θα κάνει και τις δύο πλευρές να συνειδητοποιήσουν καλύτερα την οικονομική πραγματικότητα και να θέσουν σωστές προτεραιότητες. Σε αυτό θα συνέβαλλε ιδιαίτερα αν μπορούσαν να διδαχθούν πράγματα από οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος. Αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Λούλα, θα μπορέσει να υπηρετήσει καλά την χώρα του, καταλήγει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline