Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  10:30:25

Χωρίς Μακρυδημήτρη η νέα πρόταση Βούτση για τα μέλη του ΕΣΡ

Το όνομα του καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης Αντώνη Μακρυδημήτρη απουσίαζε από τη νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τα μέλη του ΕΣΡ, η οποία δεν πέρασε στη Διάσκεψη των Προέδρων, καθώς δεν υπήρξε πλειοψηφία των 4/5.

Η αρχική λίστα που είχε παρουσιαστεί, περιελάμβανε τον κ. Μακρυδημήτρη, που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι συνδέεται στενά με το περιβάλλον Καραμανλή-Παυλόπουλου, αλλά στη νέα... κόπηκε, προκαλώντας ερωτηματικά. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Λαοκράτη Βάσση, συγγραφέα-φιλόλογο και στέλεχος του προδικτατορικού αγώνα, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (με την Δημοκρατική Άμυνα) και στέλεχος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, για αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδ. Μορώνη, τον πανεπιστημιακό Β. Καραποστόλη, το πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας ειδικό για τα οικονομικά των ΜΜΕ Γ. Κόλλια, την νομικό και καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου, τη δημοσιογράφο Φανή Πετραλιά, τον πανεπιστημιακό του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Πλειό και τον δημοσιογράφο Ι.Τζαννετάκο (το ένατο μέλος είναι η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία ανήκει στην παρούσα σύνθεση του ΕΣΡ). 

Στη Διάσκεψη των Προέδρων δεν υπήρξε συναίνεση, καθώς κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν στήριξε την πρόταση της πλειοψηφίας για την ανάδειξη Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Η ΝΔ έθεσε «βέτο» μέχρι να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες που δίνει ο ραδιοτηλεοπτικός νόμος στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να επιστρέψουν στο ΕΣΡ. Ετσι, η συζήτηση απέβη άκαρπη.

Την πρόταση Βούτση υπερψήφισαν 12 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), 7 καταψήφισαν (ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΚ), τρεις δήλωσαν «παρών» (Ποτάμι, ΚΚΕ) και ένας ήταν απών (ο Ευ. Μεϊμαράκης). Σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η αδυναμία συγκρότησης ΕΣΡ ενδέχεται να οδηγήσει σε ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αδειοδότηση των καναλιών. Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Ν. Βούτση πως «είναι ζήτημα της κυβέρνησης πώς θα λυθεί το ζήτημα, φέρνοντας ενδεχομένως νομοθετική ρύθμιση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline