Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:33:59

Κώστας Τασούλας: Ένα βαρύγδουπο, ασήμαντο νομοσχέδιο

Η υπόθεση της Δημοσίας Διοικήσεως, κύριε Πρόεδρε, είναι εξαιρετικά σοβαρή και εξαιρετικά άχαρη, αν κρίνει κανείς από την προϊστορία των προσπαθειών διορθώσεώς της.

Στην εισηγητική έκθεση του παρόντος νομοσχεδίου υπάρχει μία μνεία της εκδόσεως του καθηγητού Μακρυδημήτρη, η οποία περιλαμβάνει κατά τρόπο σχοινοτενέστατο όλες τις μελέτες οι οποίες είχαν γίνει και οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν, για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοικήσεως από την πρόταση του Κυριάκου Βαρβαρέσου μέχρι πρότινος «προσπάθειες...» -όπως λέει ο ποιητής- «...σαν των Τρώων συφοριασμένες».

Σήμερα η επιδείνωση της καταστάσεως καθιστά το παρόν νομοσχέδιο περίπου ασήμαντο, περίπου άσχετο με την κρισιμότητα του θέματος και αβαθές. Έχει ορισμένες διατάξεις οι οποίες παρουσιάζουν ένα μικρό ενδιαφέρον και τις οποίες θα ψηφίσουμε. Ωστόσο, ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου αναβάλλεται για την 1η Ιουλίου του 2017. Δεν υπηρετεί η κομματική αντιμετώπιση της προεργασίας της εφαρμογής του νομοσχεδίου τις υπαγορεύσεις της εισηγητικής εκθέσεως.

Τι εννοώ: Εάν πιστεύετε και έχει αξία ο θεσμός των επιτελικών υπαλλήλων, ας εφαρμοστεί από αυτό το καλοκαίρι και όχι από το καλοκαίρι μετά διετίας. Προφανώς, θέλετε να προικίσετε με προϋπηρεσία και βαθμολογίες θετικές εκείνους οι οποίοι είναι αρεστοί σε εσάς και οι οποίοι εν συνεχεία, έχοντας αυτή την προίκα της προϋπηρεσίας, θα αντιμετωπίσουν τον Ιούλιο -και μετά- του 2017 με ευνοϊκό για αυτούς τρόπο την υπαγωγή τους στην περίπτωση του επιτελικού στελέχους της διοικήσεως.

Μία από τα ίδια λοιπόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπολείπεται μικροψυχίας και καμιάς γενναιότητας το θέμα της αξιολόγησης, όπου προφανώς θα επανέλθει ο κατακλυσμός των αρίστων και το θέμα του βαθμολογίου, το οποίο από τη στιγμή που δεν συνδέεται με το μισθολόγιο, έχει ελάχιστη αξία.

Έχουμε, λοιπόν, μία πολύ άτολμη και βαδίζοντας στην πεπατημένη, θα έλεγα, απόπειρα διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει μία πομπώδη φρασεολογία στην εισηγητική έκθεση, τόσο πομπώδη και τόσο γοητευτική που παραλίγο να μας πείσει και εμάς ότι είχατε καλές προθέσεις. Και πράγματι η Νέα Δημοκρατία θα ήταν απολύτως διατεθειμένη, στα πλαίσια και αυτής της συναινετικής αξιώσεως που έχουν οι περιστάσεις, να βάλει πλάτη πολύ πιο αποφασιστική, παρόλο που δεν έχουν καμμία σχέση, επαναλαμβάνω, οι προβλέψεις και οι διαπιστώσεις της εισηγητικής εκθέσεως με το κείμενο του νομοσχεδίου.

Ακόμα και το θέμα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου -που δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόσωπο-, ακόμα και το θέμα της ιδεοληπτικής εξαίρεσης του ιδιωτικού τομέα από τη δυνατότητά του να συνεισφέρει με στελέχη στην κατάρτιση του πίνακα των επιτελικών στελεχών, όλα αυτά δείχνουν ότι είναι απλώς μια ασθενής απόπειρα –ασθενής εν σχέσει με το μέγεθος του προβλήματος- να επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος. Και με όλο αυτό το νομοθετικό μπουρδούκλωμα –γιατί αυτό θα πάρει ΦΕΚ μεθαύριο- θα δυσκολέψετε εκείνους οι οποίοι σύντομα –ελπίζω- θα επιχειρήσουν, με τη διαδικασία των καταργούμενων διατάξεων, να αναμορφώσουν πραγματικά τη Δημόσια Διοίκηση.

Ουσιαστικά με αυτό το νομοσχέδιο προσθέτετε καταργούμενες διατάξεις στη μελλοντική νομοθετική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία προφανώς θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία, πολύ πιο εκτεταμένη και πολύ πιο ριζική.
Όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλετε -και η οποία, προφανώς, δεν θα αποδώσει, γιατί ακόμα και η φιλοδοξία του Ιουλίου του 2018 σας απομακρύνει από την πιθανότητα εφαρμογής της- γίνεται μέσα σε μια ζοφερή πραγματικότητα για τη χώρα, η οποία ζοφερή πραγματικότητα καθορίζεται και επηρεάζεται από δύο κυρίως παράγοντες.

Ο ένας παράγων είναι πόσο απροετοίμαστοι ήσασταν να κυβερνήσετε, αλλά καθόλου απροετοίμαστοι να προκαλέσετε εκλογές και να ρίξετε την προηγούμενη κυβέρνηση στα μισά της θητείας της, που ο κυρίαρχος λαός της είχε αναθέσει.
Το απροετοίμαστο της κυβερνητικής σας θητείας δεν φαίνεται μόνο στο παρόν νομοσχέδιο, αλλά κυρίως στην πανικόβλητη αντιμετώπιση του προσφυγικού, η οποία περιορίζεται πλέον σε μετάθεση ευθυνών και στην περιχαρή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι έλυσε το θέμα και έπεισε τους Ευρωπαίους πριν από λίγες μέρες. Όμως, τελικά, η περιχαρής ανακοίνωση μετατρέπεται σε απεγνωσμένη καταγγελία εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Αμύνης ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Δεν τηρείται μια συμφωνία την οποία είχε τη βιασύνη –για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη- να αφιερώσει στην ιερή μνήμη πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού και η οποία συμφωνία αφιερώθηκε σε ιερή μνήμη πριν συναφθεί, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται.
Και τώρα που βλέπουμε ότι όλες οι επιφυλάξεις και όλες οι γνώσεις που ως χώρα, ως έθνος, έχουμε για την Τουρκία δεν ελήφθησαν υπόψη όταν νομίζαμε ότι έγινε συμφωνία και βλέπουμε την Τουρκία να υλοποιεί αυτό που παγίως κάνει στο Αιγαίο, να αμφισβητεί, δηλαδή, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας δυτικά του εικοστού πέμπτου παραλλήλου, τώρα εκπλησσόμεθα και αρχίζουμε τις καταγγελίες προς το παγκόσμιο κοινό ότι είμαστε θύματα. Δεν είστε θύματα! Είστε η Κυβέρνηση που επεδίωξε και πέτυχε λυσσωδώς να πάρει την εξουσία και που γονατίζει κάτω από το βάρος των προβλημάτων!

Το ένας σκέλος, λοιπόν, της αποτυχίας σας οφείλεται στο απροετοίμαστο.

Το άλλο σκέλος οφείλεται στα τερατώδη ψέματα. Αυτό είναι η αντίδραση της κοινωνίας, η αντίδραση των αγροτών, η αντίδραση των παραγωγικών τάξεων, η αμηχανία την οποία έχετε όταν αντιμετωπίζετε μια κοινωνία η οποία -κακώς, κατά τη γνώμη μου- πίστεψε σε αυτά τα τερατώδη ψέματα και ξαναπίστεψε και ξαναματαπίστεψε μέσα στο 2015.
Το απροετοίμαστο της Κυβέρνησης και τα τερατώδη ψέματα, σε συνδυασμό με τα θηριώδη προβλήματα, οδηγούν τη χώρα προς ένα μεγάλο αδιέξοδο. Και αυτό το αδιέξοδο δεν αντιμετωπίζεται ούτε καν με νομοσχέδια τολμηρά και γενναία στον τομέα που σας αφορά, κύριε Υπουργέ, όπως είναι η Δημόσια Διοίκηση. Είναι προβληματική η Δημόσια Διοίκηση. Ωστόσο, έχει και φωτεινές εξαιρέσεις, έχει και μεγάλα διαλείμματα που απέδωσε.

Η Δημόσια Διοίκηση επέτρεψε στο κράτος σε πολύ δύσκολες εποχές να αντιμετωπίσει το προσφυγικό θέμα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Δημόσια Διοίκηση περιέθαλψε τους προσφυγόπληκτους, τους συμμοριόπληκτους της περιόδου του ανταρντοπολέμου. Η Δημόσια Διοίκηση ήταν εκείνη η οποία κατάφερε και στελέχωσε με στελέχη μεγάλου επιπέδου την προσπάθεια του κράτους να εντάξει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπήρξαν φωτεινές περίοδοι στη Δημόσια Διοίκηση. Προφανώς, με αυτό το νομοσχέδιο δεν προσθέτετε καμία φωτεινή περίοδο ως φιλοδοξία υλοποίησης στη Δημόσια Διοίκηση.
Προσθέτετε, κύριε Υπουργέ, μερικές υποψήφιες καταργούμενες διατάξεις για το νομοσχέδιο μιας άλλης Κυβέρνησης, η οποία πραγματικά θα αναμορφώσει τη Δημόσια Διοίκηση. ( Ο Δικηγόρος Κώστας Τασούλας είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline