Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:40:48

Θεοχάρης Θεοχάρης: Οικονομία και διαπλοκή

Η Κυβέρνηση των ψεμάτων συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.. Κάναμε μια πρόταση για υπερυπουργό μετανάστευσης για να συντονίσει τα πράγματα και βλέπουμε ότι την κάνατε αποδεκτή, βέβαια εμμέσως.

Βάλατε τον κ. Φερβέι, έναν Ολλανδό, να είναι ο υπερυπουργός και να μας συντονίζει, να συντονίζει και τους Έλληνες και τους Τούρκους και το ΝΑΤΟ και όλους. Είναι κι αυτό μια πρόοδος. Ίσως είναι και ο τρόπος να λύσετε και το πρόβλημα του κ. Μουζάλα, εφόσον υποβαθμίζεται από τον Ολλανδό επίτροπο μετανάστευσης. Έτσι θα μπορέσετε να ξεφύγετε και από την κρίση.

Ο κ. Μουζάλας μας είπε χθες ότι η Αμυγδαλέζα δεν έκλεισε ποτέ. Αλήθεια; Δεν την έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπόρεσε; Δεν ήθελε; Τώρα που κατεβάσαμε τους μετανάστες με χειροπέδες στον Πειραιά, χαίρεστε; Αν χαίρεστε, πείτε το. Πείτε πως δεν σας ανάγκασαν οι ευρωπαίοι να κάνετε αυτήν την πολιτική, πως η Αμυγδαλέζα είναι καλή. Πείτε πως όσο την κρατούσατε ανοιχτή αλλά άδεια, τόσο φτιάχνατε την Ειδομένη. Αυτή είναι η πολιτική σας: Και «Αμυγδαλέζες» και «Ειδομένες». Τα χειρότερα όλων των εκδοχών!

Με την ευκαιρία εξηγήστε μας κιόλας πώς θα αδειάσετε την Ειδομένη. Κάνατε μια εκτίμηση ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα αδειάσει. Πώς; Πώς εκτιμάτε ότι θα φύγουν; Με τη βία; Το χειρότερο είναι πως η Ειδομένη των μεταναστών κουτσά στραβά θα αδειάσει. Οι άλλες «Ειδομένες» όμως; Με την «Ειδομένη» των ανέργων τι κάνετε; Τίποτα. Με την «Ειδομένη» των μικρομεσαίων ασχολείστε; Όχι βέβαια. Ίσα ίσα τη γεμίζετε με νέους μικρομεσαίους, πάνω σε αυτούς που τη γέμισαν οι προηγούμενοι. Γιατί; Γιατί είστε ανίκανοι; Σίγουρα. Γιατί είστε ψεύτες; Απόλυτα. Κυρίως, όμως, γιατί είστε αναίσθητοι και σας ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα. Να τη χαίρεστε την καρέκλα σας. Όσο όμορφος και να είναι ο θρόνος, τον έχετε στήσει πάνω στη λάσπη της δυστυχίας του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αποτυχία σας σε όλα τα μέτωπα, αλλά της διαφθοράς ιδιαίτερα, σας οδηγεί στην όξυνση. Η «γάτα των Ιμαλαΐων» το έχει αποδείξει. Δεν σας νοιάζει η διαπλοκή γενικά και πώς θα την εξαφανίσετε. Σας νοιάζει η διαπλοκή τους για να φτιάξετε και να την αντικαταστήσετε με τη διαπλοκή σας. Είστε διεφθαρμένοι και όσο ανεβάζετε τους τόνους χωρίς αποτέλεσμα, τόσο το αποδεικνύετε, τόσο το καταλαβαίνει ο κάθε Έλληνας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε κάθε φορά να ψηφίσουμε νομοσχέδια και ενσωματώσεις κοινοτικών οδηγιών με το άγχος τι άλλες τροπολογίες θα καταθέσετε: άσχετες, αιφνιδιαστικές, εκπρόθεσμες, αντισυνταγματικές, στα όρια της λειτουργίας των θεσμών. Φέρατε τώρα δύο νέες, έκτακτες και περιμένουμε μία τρίτη την οποία δεν έχουμε δει ακόμα. Παρατάσεις! Νομοθετείτε για την δικιά σας ανικανότητα, του δημοσίου δηλαδή. Δεν λύνετε κανένα πρόβλημα και απλώς δίνετε παρατάσεις. Πρέπει να φτιάξουμε έναν επίτροπο παρατάσεων να τα δίνει αυτόματα. Να μην έχουμε συνέχεια τροπολογίες παρατάσεων.

Βέβαια, είναι τόσο πρόχειρη η κατάθεση, που καταθέσατε την τροπολογία της κ. Κουντουρά με έκθεση συνεπειών από άλλη τροπολογία, άσχετη. Ούτε καν τα σωστά έγγραφα δεν καταθέσατε στη Βουλή. Τόσο στο πόδι!

Ταυτόχρονα οι πολίτες -και ειδικά οι μικρομεσαίοι- ακούν διαρροές και σενάρια αιφνιδιασμού για νέους συντελεστές έκτακτης εισφοράς που θα αυξήσουν τα βάρη κατά 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ –άλλο τόσο έκτακτη εισφορά, 1,2 δισεκατομμύρια παίρνουμε από την έκτακτη εισφορά, επί δύο στον ελληνικό λαό- για μείωση του αφορολογήτου ορίου, για νέα κλίμακα που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με άλλα 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ, για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και το καινούργιο «φρούτο» είναι ο ΕΝΦΙΑ και στα αυτοκίνητα. Κηρύξατε πόλεμο και στους ιδιοκτήτες των ΙΧ. ΕΝΦΙΑ και στα αυτοκίνητα; ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα. Τουλάχιστον, βάλτε στα αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία.

Την ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Τι έγινε αυτή η κόκκινη γραμμή; Ξεχάστηκε. Ενώ αν προσθέσουμε σε αυτά και το ασφαλιστικό, η συνολική επιβάρυνση για συγκεκριμένες ομάδες μικρομεσαίων αναμένεται να καταστεί γιγάντια για τις δυνατότητές τους μετά από επτά χρόνια κρίσης. Έτσι θα είστε και αναποτελεσματικοί. Δηλαδή, θα μας ζητάτε σε λίγο και άλλα μέτρα.

Και, βέβαια, όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο τέλος επιτηδεύματος, στην προκαταβολή φόρου, στον ΕΝΦΙΑ όπου μειώσετε τις αντικειμενικές αξίες για να αυξήσετε -όπως φαίνεται τώρα- τους συντελεστές. Αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν, η έννοια του «αστικού εχθρού» επεκτείνετε και στους μικρομεσαίους, του «ταξικού εχθρού».
Όλα θυσιάζονται για να μην προχωρήσετε σε καμμία μεταρρύθμιση, σε καμμία περιστολή δαπάνης, σε καμμία δομική αλλαγή. Το μείγμα της πολιτικής σας είναι φόροι, φόροι και φόροι. Η αποβιομηχάνιση της χώρας, οι εξήντα χιλιάδες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, το κλείσιμο των εργοστασίου της SOFTEX και της Continental, τα δέκα χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2015 δεν σας λένε τίποτα.

Οι νέοι επιστήμονες, τα μυαλά και τα νιάτα της χώρας, που φεύγουν μαζικά, δεν σας λέει τίποτα. Η αποτυχία σας να προσελκύσετε ξένες επενδύσεις ή ακόμα να πείσετε τους Έλληνες να βγάλουν τα λεφτά τους από τα στρώματα και να τα βάλουν στις τράπεζες και η φυγή των υφισταμένων, πάλι δεν σας λέει τίποτα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και εταιρειών σε εφορία, ταμεία και τράπεζες είναι αθροιστικά υψηλότερες από μία φορά το ΑΕΠ. Το 2015 είναι έτος κατά το οποίο αυξήσατε τους φόρους και κινηθήκατε εκτός στόχων του αρχικού προϋπολογισμού. Όμως, ακόμη πιο κρίσιμο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξάνονταν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα.

Πώς θα ανταπεξέλθει ο πολίτης σε αυτή την τελευταία επιδρομή στα εισοδήματά του που ετοιμάζετε; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν θα οδηγούν ουσιαστικά μόνο σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων στην εφορία;
Ας έρθω και στις τροπολογίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση στα οικονομικά, όπως και τα θεσμικά ζητήματα, φέρνει και σχεδιάζει αδιανόητες πρακτικές και ρυθμίσεις καθεστωτικής αντίληψης. Ειδικά στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, οι προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αντιπαραγωγικές, μη υλοποιήσιμες και εντείνουν την αβεβαιότητα κι έτσι, θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Ακόμα χειρότερα, η πλειοψηφία απ' αυτές θέτουν στο στόχαστρο τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την πλειοψηφία που θα σας ξεπληρώσει με το ίδιο νόμισμα που την πληρώνετε σήμερα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline