Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  14:53:49

Σπύρος Λυκούδης: Με σοβαρότητα σε διαφθορά και διαπλοκή

Να σας πω κάτι που πιστεύω. Όσοι ασχολούνται συνέχεια με το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να ζουν στο παρελθόν. Γιατί παρελθόν δεν έχουν μόνο οι πολιτικές παρατάξεις που κυβέρνησαν τη χώρα και που βαρύνονται για διαφθορά, για σκάνδαλα και για διαπλοκή.

Παρελθόν, έστω και μικρό χρονικά, έχει και η σημερινή Κυβέρνηση, της οποίας δεν κρύβεται, κατά τη γνώμη μου, η προσπάθεια να συγκαλύψει μερικές φορές ένδεια πολιτικών προτάσεων και πολιτικής, με μια συνεχή προσφυγή σε μια ακατάσχετη και κατά τη γνώμη μου υποκριτική ηθικολογία.

Ασφαλώς, η Βουλή οφείλει και πρέπει να αποκαλύπτει και να συζητά σοβαρά θέματα σκανδάλων, διαφθοράς και διαπλοκής. Ασφαλώς στην Αίθουσα αυτή πρέπει να συζητάμε θέματα που έχουν σχέση με το ήθος της πολιτικής. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Αίθουσα αυτή σε ένα απέραντο δικαστήριο ηθικής, όπου επικρατούν ο αχαλίνωτος και άναρθρος λόγος της καταγγελίας κατά δικαίων και αδίκων, η ηθική υποκρισία, η ενοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων. Θα έρθει η επόμενη πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα έχει την ανάποδη φορά των πραγμάτων. Σας καλώ να τα σκεφτούμε αυτά.

Δεν μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι αυτή η Αίθουσα, η αίθουσα των εκλεγμένων αντιπροσώπων, αποτελεί συλλήβδην άντρο ανηθικότητας και διαφθοράς, γιατί δεν είναι αλήθεια. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με έναν διχαστικό και εξοντωτικό λόγο, όπου από τη μια μεριά συντάσσονται οι δήθεν ενάρετοι και από την άλλη πλευρά οι διεφθαρμένοι. Σας καλώ να αναλογιστούμε τις συνέπειες ενός τέτοιου διχασμού.
Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει άφεση αμαρτιών. Να αποδοθούν βαριές οι ευθύνες εκεί όπου θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν. Πρέπει, όμως, να μας διακρίνει η αίσθηση σοβαρότητας και ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διαφθορά υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει. Είναι συνυφασμένη με την άσκηση και την κατάχρηση της εξουσίας. Η εξουσία φθείρει και η απόλυτη εξουσία φθείρει απόλυτα. Δεν γνωρίζω να υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα αυτόν.

Η διαφθορά ενισχύεται μάλιστα από την απέραντη γραφειοκρατία, τη δαιδαλώδη πολυνομία. Όπως έλεγε ο Τάκιτος, κυρία Πρόεδρε, «όσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος, τόσο περισσότεροι νόμοι υπάρχουν». Και η διαπλοκή υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει υπό νέες μορφές. Είναι αφελές να πιστεύετε ότι τα οργανωμένα συμφέροντα θα πάψουν να επιχειρούν να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Πουθενά στις σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορεί να συμβεί αυτό.

Αυτό που απαιτείται είναι άλλο πράγμα. Είναι η διαύγεια και η διαφάνεια, μηχανισμοί δηλαδή ελέγχου και διαφάνειας, για να περιοριστεί το φαινόμενο, για να περιοριστούν οι συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», στο σκότος ή σε μυστικές συναντήσεις με ή χωρίς την παρουσία διαφόρων γατών με διάφορες ράτσες.

Διότι, είναι και πάλι αφελές να πιστεύετε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που στην ουσία αποτελούν το νευρικό σύστημα της δημοκρατίας, θα πάψουν να ασκούν επιρροή. Θα ασκούν επιρροή. Οι πολίτες με τις επιλογές τους κρίνουν την αξιοπιστία των Μέσων σε μια ελεύθερη κοινωνία. Δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης, ούτε βέβαια είναι δουλειά των συνδικαλιστικών οργάνων των φιλικών προς την Κυβέρνηση Μέσων.

Η επιδιωκόμενη διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ -δεν ξέρω αν θα προκύψει τελικά- μη αρεστών πολιτικά δημοσιογράφων είναι πρωτοφανής, είναι απίστευτη για τα δικά μας χρονικά δεδομένα, της ελληνικής δημοκρατίας. Ούτε η αλλαγή ιδιοκτησίας ή μετοχικού κεφαλαίου πρόκειται να επιφέρει «κάθαρση».
Στην ουσία, οι νέες ρυθμίσεις στον χώρο προοιωνίζονται τις δυνατότητες ενδεχομένων νέων διαπλοκών. Είναι αφελές να πιστεύετε ότι οι «φωτογραφικές» διατάξεις και τροπολογίες, η απευθείας ανάθεση, άνευ διαγωνισμού, των δημοσίων έργων, το κουρέλιασμα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ο ακρωτηριασμός των Ανεξάρτητων Αρχών, ο κομματισμός και ο νεποτισμός -για να δώσω ορισμένα μόνο χτυπητά παραδείγματα- δεν συνιστούν κραυγαλέες περιπτώσεις ηθικής πολιτικής κατάπτωσης, προσφέροντας ένα κακό, κάκιστο παράδειγμα στην κοινωνία και στους πολίτες. Διαπλοκή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο η διαπλοκή των άλλων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά δεν έχουμε καμμία διάθεση να μείνουμε στο παρελθόν. Ο υπέρογκος δανεισμός, η υπερχρέωση των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα στη Μεταπολίτευση δεν αποτελεί παρά σύμπτωμα και παρακολούθημα του τρόπου διαχείρισης του κρατικού χρήματος, του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα δάνεια των κομμάτων πρέπει να χορηγούνται με διαφανείς κανόνες και να αποπληρώνονται με τους ίδιους κανόνες και ρυθμίσεις που ισχύουν και για τους ιδιώτες και για τις επιχειρήσεις.

Από την Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να συναχθούν ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία πρέπει να οδηγήσουν στη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας, ούτως ώστε και το κόστος της χρηματοδότησης των κομμάτων για τους φορολογούμενους να είναι λογικό και κατανοητό και οι κανόνες χρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές, όπως και αυτή του απολογισμού και ελέγχου, να είναι σαφείς και διαφανείς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κλείσω με μια αναφορά. Εγώ, με μεγάλη μου χαρά διάβασα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, με τιμή εκκίνησης στα 3 εκατομμύρια ευρώ, κατόπιν μελέτης ιδιωτικής εταιρείας. Αναρωτιέμαι, αυτή είναι η πάταξη της διαπλοκής; Αυτή είναι η έκρηξη της προσπάθειάς μας να σπάσουμε, να διαλύσουμε, να συντρίψουμε τη διαπλοκή; Εδώ, δηλαδή, θριαμβεύει η διαφάνεια και η προσήλωση των εθνικών μας προστατών για την ορθή ενημέρωση των πολιτών; Ειλικρινά αναρωτιέμαι.

Όσο για τα προσδοκώμενα έσοδα από το εξειδικευμένο αυτό αντικείμενο, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας η «κακόμοιρη» Ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εδώ είμαστε να το διαπιστώσουμε και να δούμε πώς θα διευκρινιστεί. Γιατί σε ένα κείμενο του «ανόητου», κατά τον κ. Τσίπρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών τον Μάρτιο του 2015, που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις», προορισμένο για τους «αφελείς» εταίρους μας, αναφέρεται το κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό για τον κρατικό κορβανά των 350-380 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλη προβλεπτικότητα. Αληθής αποτύπωση της χρυσοτόκου τηλεοπτικής χήνας, όπως και η άλλη στο ίδιο κείμενο, για έσοδα από τη διατυμπανισμένη πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, ύψους 400 εκατομμυρίων. Το απόλυτο, κατά την γνώμη μου, αποκύημα της οργιώδους φαντασίας του συντάκτη!

Ελπίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι νέες τηλεοπτικές επιχειρήσεις να είναι υγιείς οικονομικά και να μην έχουν υπεράριθμο προσωπικό, όπως η ΕΡΤ, κατά την τελευταία δήλωση του κ. Υπουργού Επικρατείας. Γιατί και αυτό το ακούσαμε κατάπληκτοι, όχι αναλογιζόμενοι τους αγώνες που έκανε ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος για το απαράδεκτο «μαύρο» στην ΕΡΤ, αλλά για την άποψη που είχε διατυπώσει ότι δεν έπρεπε να γίνει καμμία παρέμβαση στην ΕΡΤ, διότι μια χαρά είναι το προσωπικό και δεν είναι καθόλου υπερδιπλάσιο από τις ανάγκες που έχει η Εθνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Επίσης, κατάπληκτοι ακούσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό να παραδέχεται προχθές ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και ότι κάτι πρέπει να κάνει. Ειλικρινής η δήλωση, αλλά γιατί έρχεται τώρα να διατυπωθεί;

Ελπίζω αυτήν τη φορά οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους νέους καναλάρχες να γίνουν –δεν το λέω αντιπολιτευόμενος, ούτε για να κάνω παρέμβαση επιθετικού χαρακτήρα- στο φως της ημέρας, όχι έτσι όπως καταγγέλθηκε ότι έγιναν οι προηγούμενες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline