Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  14:31:49

Aνδρέας Λοβέρδος: Ένας διαρκής εκφυλισμός

Η κοινοβουλευτική απόγνωση που δημιουργείται απ' αυτού του είδους τη νομοθέτηση –έκανα αναφορά στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, να μην τα επαναλάβω- νομιμοποιεί τις προτάσεις και σκέψεις αυτών που θέλουν να προτείνουν, αν πάμε σε Αναθεώρηση του Συντάγματος, δεύτερο νομοθετικό σώμα.

Μην το παίρνετε ελαφρά τη καρδία το θέμα αυτό. Ελαφρά τη καρδία σκεπτόμενοι κοινοβουλευτικά οργανώνουμε το αντίθετό μας. Να το συνειδητοποιήσετε αυτό.

Ο κ. Φίλης έφερε την περασμένη εβδομάδα τροπολογία-μίνι σχέδιο νόμου. Το επαναλαμβάνει μια εβδομάδα μετά αυτό και φέρνει τροποποιήσεις -και τώρα εδώ- ως δήθεν νομοτεχνικές βελτιώσεις μισής σελίδας. Αδυνατούμε να βοηθήσουμε το νομοθετικό έργο.
Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση. Το σχέδιο νόμου Φίλη –διότι περί αυτού πρόκειται- συνυπογράφει η αρμοδία Αναπληρωτής Υπουργός, η κ. Αναγνωστοπούλου, η οποία, όμως, είναι στην Κίνα και απ' ό,τι θυμάμαι, έφυγαν Πέμπτη βράδυ. Αν είχε υπογράψει πριν φύγει, γιατί δεν κατετέθη η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση από τότε; Κοροϊδευόμαστε εδώ; Κοροϊδευόμαστε; Μην πω κάτι άλλο, πώς μπήκε η υπογραφή. Αν ήταν έτοιμη, όμως, όπως προκύπτει λογικά κοινοβουλευτικά, για να μην περάσουμε στο πεδίο των αλχημειών, γιατί δεν ήρθε η τροπολογία αυτή εμπροθέσμως; Είναι θέματα αυτά τα οποία ρυθμίζει, που δεν ενδιαφέρουν;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξέρετε ότι αλλάζουν οι προϋποθέσεις υποτροφίας από το ΙΚΥ; Αντί του «άριστα» συν κοινωνικά κριτήρια για όποιον θέλει, πάμε στο «λίαν καλώς». Σας θυμίζει Μπαλτά αυτό; Εμάς Μπαλτά μας θυμίζει. Είναι τιμή σας αυτό που κάνετε; Το ξέρετε, πρώτα απ' όλα; Ξέρετε ότι η εκλογή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο από εκλεκτορικό σώμα με ψήφους οκτώ στους έντεκα τώρα θέλει έξι στους έντεκα; Σας αρέσει; Ξέρετε ότι τροποποιείτε νόμο σας του Μαΐου; Ξέρετε ότι καταργείτε τη θέση των Γενικών Γραμματέων Πανεπιστημίων, χωρίς να ορίζετε τι θα τους αντικαθιστά για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι να φέρετε νέα ρύθμιση;

Τα ξέρετε αυτά; Αυτά θα ψηφίσετε. Το χέρι μας εμείς δεν θα το βάλουμε και αν ορισμένες από τις ρυθμίσεις του κ. Φίλη έχουν μέσα τους ορθότητα, αυτή θα έπρεπε να αναδειχθεί μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο και να επιτραπεί και σε εμάς να συνεισφέρουμε.
Και ενώ φέρνετε αυτά, δεν αξιωθήκατε ακόμα να φέρετε αυτό που σας λέμε. Δεν είχα προλάβει, λόγω της πτώσης της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν έτοιμη η διάταξη νόμου, υπογεγραμμένη.

Ξέρετε ότι αν καταδικαστεί κάποιος για αδίκημα με ποινή σαράντα, πενήντα ημερών φυλάκισης, απολύεται από το Πανεπιστήμιο; Απολύεται! Και είναι πάρα πολύ λογικό για ορισμένα αδικήματα να πάμε τη σχετική απόλυση στους έξι μήνες. Ξέρετε ότι μιλάμε με το Υπουργείο πέντε μήνες και κάποιος κύριος τα σταματάει αυτά; Γιατί δεν μπαίνει η διαδικασία στη σωστή της βάση επιτέλους;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που ο Υπουργός Παιδείας είπε στο τέλος της ομιλίας του και θεωρώ ότι αξίζει σχολίου σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Είναι πολιτικό θέμα μεγάλης περιωπής. Ανέφερε τα περί δημοψηφίσματος πέρυσι. Δεν θα του πω ότι η αλχημεία του «Όχι» που έγινε «Ναι» δεν τον τιμά. Θα του πω κάτι άλλο. Κύριε Φίλη, είδε το φως της δημοσιότητας βιβλίο του κ. Τζέημς Γκαλμπρέιθ. Θα το έχετε υπόψη σας. Ο τίτλος του είναι «Καλωσόρισες στη μαρτυρική αρένα». Σε αυτό αναφέρεται το σχέδιο Β΄ της Κυβέρνησης Τσίπρα από το Μάρτιο του 2015, ως ο Γκαλμπρέιθ μας λέει. Κυρίες και κύριοι της Πλειοψηφίας, στα μέτρα του σχεδίου Β΄ ήταν το κλείσιμο των τραπεζών, οι υποσχετικές αντί μισθών και συντάξεων, η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση των τραπεζών και η επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων κ.α...

Τα είχατε υπόψη σας; Ξέρετε ότι αυτά δεν τα είχατε πει στον ελληνικό λαό; Ξέρετε ότι για έναν Υπουργό κατά το άρθρο 152 του Ποινικού Κώδικα αυτό είναι παράβαση πληρεξουσιότητας, δηλαδή κακούργημα; Εάν αυτά δεν τα συζητήσει μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής -και έχουμε προτείνει να αφορά από την ένταξη στο ευρώ και μετά- ποιος θα τα συζητήσει; Οι δημοσιογράφοι και οι Βουλευτές εκτός αιθούσης Κοινοβουλίου;

Η πρότασή μας πρέπει να γίνει δεκτή. Πρέπει να αισθάνεσθε μειονεξία που συμμετέχουμε στις εξεταστικές επιτροπές που δημιουργείτε και που δεν έχετε φέρει τις άλλες προτάσεις ούτε καν για συζήτηση στη Βουλή.

Και δεν φτάνει αυτό, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε δύο Υπουργούς -νυν Υπουργούς της Κυβέρνησης- να λένε σε τηλεοπτική εκπομπή προχθές ότι ο Βαρουφάκης δεν είναι αυτά του πλάνου B΄. Ο Βαρουφάκης εισηγείτο την αναδίπλωση τον Φεβρουάριο του 2015. Είναι εκείνος ο οποίος διάλεγε ευρωπαϊκό δρόμο. Ο Βαρουφάκης! Πώς τον Μάρτιο του 2015 παίρνει αυτήν την εντολή;

Αν πιστέψουμε Κοτζιά και Παππά, τότε ο Βαρουφάκης είχε γραμμή που ακολουθήσατε από το δημοψήφισμα και μετά, ενώ άλλος του έδωσε εντολή να πάει αντίθετα και να εκπονήσει το σχέδιο Β΄, με αυτά τα οποία ο Γκαλμπρέιθ αναφέρει. Αυτά θα τα λένε οι πολιτικολογούντες εκτός Κοινοβουλίου, κύριε Πρόεδρε; Αυτά πρέπει να τα πει η εξεταστική επιτροπή.

Μιας, λοιπόν, που κάνει κοινοβουλευτικό το όλο θέμα σήμερα με πρωτοβουλία του ο Υπουργός Παιδείας, ο καταθέτων τροπολογία -δηλαδή σχέδιο νόμου και όχι τροπολογία- και αφού εισηγείται στο Σώμα τις απόψεις που εισηγήθηκε, ακούστε και αυτές τις απόψεις, που είναι οι απόψεις τις οποίες συμμερίζεται η τεράστια πλειοψηφία πια του ελληνικού λαού για την κοροϊδία που υπέστη τον Ιούλιο του 2015.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline