Τρίτη 16 Απριλίου 2024  18:18:40

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ευρώπη χρειάζεται αυτοκριτική και νέο σχέδιο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποκορύφωμα την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, οφείλουν να μας προβληματίσουν.

Η Ευρώπη περνάει δύσκολες στιγμές. Το δομικά και θεσμικά ημιτελές οικοδόμημα της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, η ατολμία, οι εμβαλωματικές, οι αποσπασματικές απαντήσεις στην οικονομική κρίση ο φόβος για τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, η δαιδαλώδης συγκρότηση και η γραφειοκρατική λειτουργία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμφάνιση στους κόλπους κάποιων πρακτικών επιβολής και δογματισμών, η μονοδιάστατη προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, το χάσμα ανταγωνιστικότητας, η γοητεία της πολιτικής ρητορείας που εδράζει στον λαϊκισμό, όλα αυτά έχουν ενθαρρύνει τον αντιευρωπαϊσμό, τον ευρωσκεπτικισμό, τον εθνικισμό και έχουν ενισχύσει τον κίνδυνο επιστροφής σε καθεστώτα προστατευτισμού και περιχαράκωσης.

Στο πεδίο της οικονομίας έχει ενισχυθεί η αστάθεια και η αβεβαιότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, έχουν αναβληθεί επιχειρηματικές αποφάσεις, αρχίζει να επιβαρύνεται ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης.

Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη οφείλει με ειλικρίνεια και ψυχραιμία με νηφαλιότητα και ρεαλισμό, αλλά κυρίως με διορατικότητα, να κάνει μια γενναία αυτοκριτική και να προχωρήσει στη λήψη σοβαρών αποφάσεων με τη διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός συνεκτικού ευρωπαϊκού σχεδίου που να εμπνέει τους λαούς, με την εφαρμογή των αρχών της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που εδράζεται στην αρμονική σύζευξη των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, με την έμπρακτη απόδειξη τη δημιουργικής αλληλεγγύης, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την φορολογική εναρμόνιση, με την εμβάθυνση της ένωσης σε συγκεκριμένα πεδία και τομείς, όπως είναι η ασφάλεια, η άμυνα, η τραπεζική ένωση με την εγγύηση των καταθέσεων, με τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και τη διεύρυνση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Αυτά είναι τα αναγκαία βήματα. Βήματα όπως το σημερινό. Και είναι θετικό που έρχεται προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, επιτέλους, αφού εξαντλήθηκε το περιθώριο της διετίας η απόφαση του συμβουλίου για το σύστημα των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία που επικεντρώνεται τόσο στους κανόνες για την κατανομή των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ετήσιου προϋπολογισμού της Ένωσης όσο και στις κατηγορίες των ιδίων πόρων και τις ειδικές μεθόδους υπολογισμού τους.

Πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2011. Προωθήθηκε και ολοκληρώθηκε από την ελληνική προεδρεία το πρώτο εξάμηνο του 2014 όταν και ο ομιλών είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Η ελληνική προεδρεία τότε πέτυχε στο τέλος Ιανουαρίου 2014 την ομόφωνη πολιτική συμφωνία για το νομοθετικό πακέτο των ιδίων πόρων για τη νέα περίοδο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 η οποία και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014 επί ελληνικής προεδρίας από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, στο πεδίο του εξορθολογισμού –και ολοκληρώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε- του συστήματος των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ελληνική προεδρία τότε προχώρησε και σε ένα ακόμα βήμα. Ακολουθώντας σχετική πολιτική δέσμευση προωθήσαμε μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και πολιτικές συμφωνίες τη σύσταση ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ίδιους πόρους. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει σκοπό την επανεξέταση του συστήματος των ίδιων πόρων ώστε να καταστεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερο διαφανής αποδοτική, απλή και δίκαιη, για να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την εύρυθμη υλοποίηση και ανάπτυξη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων η Ελλάδα αποτελεί καθαρό ωφελούμενο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline