Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:15:41

Ζαχαρίας Πιπερίδης: Οι επιπτώσεις και τα διλλήματα του Brexit

Η Μεγάλη Βρετανία ποτέ δεν εντάχθηκε πλήρως στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου ήρθε να επιβεβαιώσει το αναμενόμενο και να προκαλέσει ακόμη περισσότερη σύγχυση στην σημερινή ταραχώδη κοινοτική πραγματικότητα.


Το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να ακολουθήσει την περπατημένη οδό του προστατευτισμού για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κλείνοντας τα σύνορα και προσδοκώντας καταυτόν τον τρόπο οφέλη για το εθνικό του επιχειρήν. Μολονότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του βρετανικού θησαυροφυλακίου αποτυπώνουν το κόστος εξόδου περί τα 73 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και μια πτώση του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος στις 9,5 μονάδες(Times). Ήδη ο ρωσικός τραπεζικός κολοσσός VTB, δια στόματος του αντιπροέδρου της Herbert Moos, ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει το City του Λονδίνου μεταφέροντας την έδρα του σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη (Φρανκφούρτη, Βιέννη, Παρίσι), ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του εντός ευρωπαϊκής ένωσης (Financial Times). Εάν την έξοδο της VTB ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες του τραπεζικού τομέα και γενικότερα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ,υπολογίζεται ότι θα χαθούν 71.000 θέσεις εργασίας και 10 εκατομμύρια στερλίνες από φόρους το χρόνο.

Και αν οι Brexiteers είναι πεπεισμένοι ότι τα κόστη είναι διαχειρήσιμα , στην αντίπερα όχθη οι κίνδυνοι που δημιουργούνται είναι πολλαπλοί και ποικιλόμορφοι. Τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Στις κυριότερες εξ αυτών συγκαταλέγονται το πλήγμα στις εμπορικές σχέσεις και κυρίως η μείωση των εξαγωγών προς την Μ.Β, η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Δανία η Φιλανδία, τα προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών που είναι συνδεδεμένες με τα αντίστοιχα ιδρύματα στην Γηραιά Αλβιώνα και η κάλυψη της τρύπας τεσσάρων έως επτά δις στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Από την απάντηση που θα δοθεί στα προαναφερθέντα ζητήματα εξαρτάται η ίδια η επιβίωση της ένωσης ή αντιθέτως η κατάρρευση της. Το πραγματικό δίλημμα που λαμβάνει χώρα σήμερα είναι ισχυρή Ευρώπη ή καθόλου Ευρώπη. Κοντόφθαλμες αποφάσεις και δισταγμοί εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της θα αποβούν καταστροφικοί, με την κρίση και την αποσταθεροποίηση να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο. Η πίεση που θα ασκήσει το Brexit είτε θα επιταχύνει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την δημιουργία μιας δημοκρατικής ομόσπονδης ένωσης, με πλήρη δικαστική, οικονομική-τραπεζική ενοποίηση, κοινή εξωτερική πολιτική, ecc. είτε θα οδηγήσει στην απόσχιση και άλλων κρατών μελών και εν τέλει στην διάλυση του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στη μάχη των δύο πόλων πρωτοστατούν από τη μία η Γαλλία που τάσσεται υπέρ της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης και από την άλλη η Γερμανία που στηρίζει την έξοδο των «άρρωστων» εταίρων και τη δημιουργία μιας ex novo συμμαχίας κάποιων ισχυρών χωρών που θα συνεχίσουν ανενόχλητες να καταδυναστεύουν τις υπόλοιπες, υπό μια νέα μορφή αποικιών χρέους.

Ο ευρωπαϊκός φεντεραλισμός όπως και κάθε δημοκρατική πρόταση που θα έχει ως γνώμονα την σταθερότητα των παιδιών μας και όχι των τεχνοκρατών, δανειζόμενος την φράση του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στην γείτονα χώρα, μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος. Όσοι στον αντίποδα τρέφουν την ψευδαίσθηση νέων ηγεμονιών, καλό θα είναι να ανατρέξουν στα βιβλία της ιστορίας ώστε να θυμηθούν που οδήγησε την ήπειρο μας τον προηγούμενο αιώνα, ο επεκτατισμός, η εμπάθεια και η πολιτική αναλγησία.
Η τελική επιλογή ούτως η άλλως ανήκει στους πολίτες, ας αποδείξουν ότι υπήρξαν πιο μελετηροί από τους ηγέτες τους.

Ζ.Κ.Πιπερίδης
Συμβ.Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline