Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:22:57

Οι πάντες καταδικάζουν τις ατυχείς δηλώσεις Παρασκευόπουλου

Καταδίκες από όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμα και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευρωβουλευτής κ.Παπαδημούλης, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ κ.Βίτσας, Βουλευτές και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης με πρώτη την Ντόρα Μπακογιάννη.

Τις αντιδράσεις προκάλεσαν οι πρωτοφανείς και απαράδεκτες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Παρασκευόπουλου με αφορμή συνέντευξή του στην εφημερίδα η «Βραδυνή της Κυριακής» ως προς το ζήτημα της αποποινικοποίησης του καψίματος της ελληνικής σημαίας, αλλά και την «ένταξη της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας».

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αφενός ζήτησε να ανοίξει ένας διάλογος, προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας, καθώς όπως υποστήριξε η πράξη πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, κάτι που κατά την άποψή του, είναι και πιο αποτελεσματικός τρόπος.

«Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τάχθηκε υπέρ μίας προσέγγισής της από τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου», καθώς όπως υποστήριξε «μια προσπάθεια ένταξης της ΧΑ στο κλίμα της δημοκρατίας» πρέπει να ενθαρρυνθεί από το πολιτικό σύστημα.

Έντονες αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Δεν συμφωνώ καθόλου με τις απόψεις Παρασκευόπουλου περί Χρυσής Αυγής και Ελληνικής σημαίας. Δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Κυβέρνηση».

«Η Χρυσή Αυγή είναι φασιστική οργάνωση και σε ένα σοβαρό επίπεδο είναι και εγκληματική, αυτά είναι γνωστά», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας, αναφορικά με τις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου.

«Διαφωνώ απολύτως με τις δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλο» τόνισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, με αφορμή την πρόταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για να ανοίξει διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας, αλλά και τα όσα είπε για την Χρυσή Αυγή.
«Οι απόψεις του κ. Παρασκευόπολου όπως εγώ τις διάβασα δεν απηχούν την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Μπάρκας.

ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας σχολίασε σε σχέση με το ζήτημα της αποποινικοποίησης του: «Με περίσσευμα θράσους, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Για τη ΝΔ, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό. Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε τις δηλώσεις - παραλήρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της χώρας και το κόμμα του να πράξουν το ίδιο».

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου σχετικά με τη σημαία η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
«Οι δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου για τη σημαία μας για την οποία χύθηκε τόσο αίμα, το εθνικό μας σύμβολο, είναι απαράδεκτες» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

ΑΝΕΛ

Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους, με ανακοίνωση του κ. Δημ. Καμμένου, σχολίασαν σε ανακοίνωσή τους ότι «ιδιαιτέρως προκλητική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος ζήτησε την έναρξη ενός διαλόγου προκειμένου να αποποινικοποιηθεί ως αδίκημα το κάψιμο της σημαίας».

«Σύμφωνα με το Άρθρο 188 σχετικό με την προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας [...] Η Ελληνική Σημαία έχει βαφτεί διαχρονικά με το αίμα των ηρώων της πατρίδας μας, σε όλους του αγώνες για την Ελευθερία της Ελλάδος. Είναι το εθνικό σύμβολο της χώρας μας που συμβολίζει το αίμα, τα δάκρυα, τους αγώνες, τις θυσίες και τον πόσο όλων όσων πολέμησαν για να ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα και γι' αυτό το λόγο είναι απαράδεκτο να γίνεται στάχτη στα χέρια του κάθε τυχαίου ψευτοεπαναστάτη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με μηνύματα του στο twitter, ανέφερε: «Η δήλωση Παρασκευόπουλου για "ένταξη Χρυσής Αυγής σε κλίμα Δημοκρατίας" είναι ντροπιαστική". "Θα τον αποπέμψει κανείς ή θα "συγχωρεθεί" για να ψηφίσει τα επόμενα μέτρα;» διερωτάται ο κ. Χρηστίδης.

ΚΚΕ

«Μετά τις επισκέψεις κυβερνητικών βουλευτών στο Καστελόριζο, μαζί με τους ναζιστές Χρυσαυγίτες, ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να υποστηρίξει ουσιαστικά, ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση με τη Χ.Α. και να ενθαρρυνθεί η υπαγωγή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους θεσμούς της δημοκρατίας» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Ν. Παρασκευόπουλου.
«Η ευθύνη γι' αυτά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της Χ.Α. βρίσκεται στην ίδια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, που -αν μη τι άλλο- δεν έχουν διδαχθεί κι απ' το γεγονός, ότι ιστορικά η πολιτική κατευνασμού κι ανοχής απέναντι στο ναζισμό, συνέβαλε στο δυνάμωμά του» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Διευκρινήσεις μετά τις «φωτιές»

Μετά τις πολιτικές αντιδράσεις από τη δήλωσή του για τον «εκδημοκρατισμό» της Χρυσής Αυγής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να δώσει διευκρινήσεις κάνοντας ουσιαστικά λόγο για παρερμηνεία.

«Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση.

Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline