Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:00:39

Δεύτερη καταδίκη για το σκάνδαλο των Ομολόγων και τα «μαύρα Ταμεία της Ρηγίλλης».

Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Οι συνέπειες της συκοφαντίας, η τιμωρία των σκανδαλοποιών και οι αθλιότητες του πορίσματος Ζορμπά. 

Η δεύτερη δικαίωση της διακυβέρνησης Κ.Καραμανλή, μετά την ομόφωνη δικαστική απόφαση αθώωσης για το « σκάνδαλο του Βατοπεδίου».

Το 2007 η ομάδα προπαγάνδας του τότε ΠΑΣΟΚ εφεύρε το σκάνδαλο των ομολόγων. Έβγαλαν στη δημοσιότητα τότε το σενάριο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ως στόχο, με την βοήθεια των υπουργών Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης, την έκδοση ενός «τοξικού» για την περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων δομημένου ομολόγου μέσω του οποίου θα έβγαιναν προμήθειες που θα κατέληγαν σε λογαριασμούς της Ρηγίλλης!

Τα φιλικά ΜΜΕ προς το ΠΑΣΟΚ διατυμπάνιζαν επί μήνες εγκληματικές πράξεις, συνομωσίες και απιστίες προς το Δημόσιο. Ο θόρυβος ήταν αρκετός για να ασχοληθεί με την υπόθεση η τακτική Δικαιοσύνη, αλλά στο χορό μπήκε και ο αλήστου μνήμης κ. Γ. Ζορμπάς. Ένας πρώην εισαγγελέας, που ενώ δεν μπόρεσε να βρει επί δυο χρόνια έρευνας ως Γεν. Γραμματέας του υπ. Εθνικής Άμυνας ποινικά αδικήματα στις εξοπλιστικές συμβάσεις που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση Σημίτη, ως Πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προέβη σε έρευνες και δημοσιοποίησε πληθώρα καταγγελιών προς πάσα κατεύθυνση. Ο χρόνος πέρασε, έγιναν δύο φορές εκλογές και το 2010, όταν στην εξουσία ήταν το ΠΑΣΟΚ, ήλθε η ώρα να στηθεί μια Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνούσε το «σκάνδαλο» των ομολόγων.

Το χαλί πιθανών εγκληματικών ενεργειών είχε ήδη στρωθεί από συγκεκριμένα ΜΜΕ, ενώ η αμφισβητούμενης ποιότητας έρευνα του κ. Ζορμπά μπορούσε να ξαναζεσταθεί προκειμένου να εμπλουτίσει τα συμπεράσματα της Εξεταστικής. Μια 19μελής διακομματική Επιτροπή βουλευτών συγκροτήθηκε με το επίλεκτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπα επικεφαλής. Από την Επιτροπή η ΝΔ αποχώρησε νωρίς καταγγέλλοντας ότι λειτουργούσε μεροληπτικά και ότι το πόρισμα της αναμφίβολα θα είναι αποτέλεσμα προειλημμένης απόφασης.

Μετά από συνεδριάσεις και εξέταση μαρτύρων πέντε μηνών το πόρισμα/πόνημα της Επιτροπής δημοσιοποιήθηκε στο τέλος του 2010. Εκεί αναφέρθηκε ότι οι πολιτικές ηγεσίας της ΝΔ των υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν συλλήβδην ένοχες παρανομιών. Κατά το πόρισμα το βάρος της ενοχής έπεφτε στους ώμους του Γεν. Γραμματέα του υπ. Οικονομικών κ. Γ. Κουρή ο οποίος ήταν ο φυσικός αυτουργός και οργανωτής της έκδοσης του «κρυφού» δομημένου ομολόγου που έβλαψε το Δημόσιο και ιδιαίτερα την περιουσία των Ταμείων.

Το πόρισμα της Επιτροπής πήγε στην Ολομέλεια προς συζήτηση, στην οποία όμως δεν βρέθηκαν περιθώρια περεταίρω πολιτικής εκμετάλλευσης. Αναπόφευκτα το πόνημα κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων και μαζί του όσα βαρύγδουπα είχε καταγγείλει ο κ. Ζορμπάς. Η κυβέρνηση του «λεφτά υπάρχουν» ήταν ήδη στην εξουσία και οι άμεσοι λόγοι πρόσθετης σπίλωσης του ηττημένου πολιτικού αντιπάλου της είχαν ατονήσει. Η ανεπιτυχής όμως κατάληξη του πορίσματος άφηνε τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Πρωτόπαπα εκτεθειμένο και μειωμένης πολιτικής εμβέλειας στα μάτια του πρωθυπουργού που επιλέγει τα πρόσωπα για τις υψηλές κυβερνητικές θέσεις.

Προσπάθησε επομένως να κερδίσει ότι ήταν δυνατόν από δηλώσεις στα ΜΜΕ, υπερασπίζοντας πάντα το πόρισμα του των 250 σελίδων. Εκτός από συνεντεύξεις και δηλώσεις στα έντυπα μέσα, ο κ. Πρωτόπαπας άρχισε να ρίχνει «βόμβες» σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως στο Mega («Ανατροπή», Πρετεντέρης, 18-1-2011) όπου είπε ότι «υπάρχουν και ορισμένοι γενικοί γραμματείς που έπαιξαν ιστορικό ρόλο στα ομόλογα και κατά την γνώμη μου ουσιαστικό ρόλο στην καθοδήγηση της ιστορίας και οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι». Φωτογράφιζε τότε τον Γ. Κουρή, ο οποίος έπρεπε να κατηγορηθεί από την Δικαιοσύνη ώστε να είναι δυνατό να αποδειχθούν παράνομες οι πράξεις των υπουργών και υφυπουργών, γιατί αυτός εφάρμοζε ένα σχέδιο με άνωθεν εντολές.

Περισσότερο αποκαλυπτικά, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Alter (4-10-2011 εκπομπή Ν. Χατζηνικολάου), ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας ισχυρίστηκε ότι δεν «μπόρεσε στην Εξεταστική Επιτροπή να τεκμηριωθεί η ευθύνη των υπουργών» γιατί ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Οικονομικών, κ. Γ. Κουρής, που ήταν «ο φυσικός αυτουργός της ιστορίας των ομολόγων», κατά την δικαιοσύνη δεν θεωρήθηκε υπαίτιος ποινικών αδικημάτων. Στην ίδια εκπομπή, όταν ο παρευρισκόμενος βουλευτής της ΝΔ Εμ. Κεφαλογιάννης του επισήμανε ότι «ο κ. Κουρής τον οποίο εσείς κατηγορείτε τόσο εύκολα καλείτε από την εισαγγελία ως κύριος μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των ομολόγων». Ο κ. Πρωτόπαπας εξαγριώθηκε και άρχισε να κατηγορεί την δικαιοσύνη λέγοντας ότι είναι «η ίδια Δικαιοσύνη που άφησε ελεύθερο τον Χ. Ψωμιάδη». Παράλληλα αλαζονικά ανέφερε ότι «εγώ δεν μασάω τα λόγια μου» με τον Κουρή «και ας μου κάνει αγωγή».

Ο πρώην Γεν. Γραμματέας του υπ. Οικονομικών σήκωσε το γάντι και η συνέχεια των κατηγοριών του κ. Πρωτόπαπα παίχτηκε στα δικαστήρια, όπου όμως δεν δικάστηκαν μόνο οι μεγαλοστομίες του, αλλά και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του. Πρώτα στο πολυμελές Πρωτοδικείο και μετά στο τριμελές Εφετείο Αθηνών αποδείχτηκε με την βούλα της Δικαιοσύνης ότι ο κ. Πρωτόπαπας ήταν ένας δόλιος συκοφάντης. Το πόρισμά του κυριολεκτικά κονιορτοποιήθηκε από την τακτική Δικαιοσύνη όπου οι κορώνες της Εξεταστικής του Επιτροπής και οι λογικές ακροβασίες των συμπερασμάτων της δεν ήταν δυνατόν να σταθούν.

Σε πρώτο και δεύτερο βαθμό ο κ. Πρωτόπαπας εισέπραξε τελεσίδικα την απάντηση της Δικαιοσύνης σε όσα ισχυρίστηκε στηριζόμενος πάνω σε ένα πόρισμά το οποίο «δεν εξέφραζε προσωπικές απόψεις, αλλά μετέφερε την άποψη-πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής». Παράλληλα του υποδείχτηκε ότι «υποστήριξε τα δυσφημιστικά για τον ενάγοντα (Κουρή) γεγονότα, ενώ γνώριζε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που είχαν χειριστεί την υπόθεση των ομολόγων είχαν διεξάγει πληρέστερη έρευνα από την Εξεταστική Επιτροπή και αμερόληπτα είχαν αποφανθεί για όσους προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων . .». Επομένως ο κ. Πρωτόπαπας «υπέπεσε στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, καθώς ουσιαστικά τελούσε εν γνώσει της αναλήθειας του δυσφημιστικού ισχυρισμού περί φυσικής αυτουργίας του ενάγοντος (Κουρή)».

Πέραν τις συκοφαντικής δυσφήμισης που δέχτηκαν ορισμένοι επιτελείς της κυβέρνησης της ΝΔ τότε, τραγική κατάληξη ήταν ότι τεράστια ζημιά υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την ρευστοποίηση των δομημένων ομολόγων που κατείχαν. Η διατυμπάνιση ότι τα δομημένα ομόλογα ήταν «τοξικά» και κατά την γνώμη πολλών ασχέτων υποτίθεται ότι έτσι ληστεύτηκε η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, οδήγησε τα Ταμεία στην ολέθρια απόφαση να πάρουν τα χρήματα τους πίσω και να τα μετατρέψουν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Όμως τον Μάρτιο του 2012 τα ομόλογα αυτά κουρεύτηκαν και χάθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ περιουσίας. Αντίθετα, όσοι ομολογιούχοι είχαν παρακρατήσει τα δομημένα ομόλογα ουδέποτε έχασαν ένα ευρώ, επειδή αυτά στηριζόντουσαν στο Αγγλικό δίκαιο.

Τελικά μετά την προ ημερών απόφαση του Εφετείου Αθηνών (Μάιος 2017), ο κ. Πρωτόπαπας πληρώνει πλέον αποζημίωση 25.000 ευρώ στον κ. Κουρή, συν τόκους υπερημερίας 6 ετών, συν παράβολα, συν δικαστικά και δικηγορικά έξοδα.

Ο επίλογος και η πτώση της αυλαίας στην πολύκροτη υπόθεσης των ομολόγων, εκτός από το γεγονός ότι η Εξεταστική Επιτροπή και ορισμένοι πολιτικοί παραπλάνησαν ασύστολα την κοινή γνώμη, απέδειξε ότι:

1. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο μόνος αδιάβλητος κριτής για τους πολίτες και όχι οι Εξεταστικές. Επίσης πέρασε το μήνυμα ότι ο κάθε βουλευτής που είναι πρόθυμος να υποπέσει στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, προκειμένου να προωθήσει την κοντόφθαλμη και επιζήμια για τους πολίτες προπαγάνδα του, θα πρέπει παράλληλα να έχει έτοιμα στην άκρη έξοδα για αποζημιώσεις τουλάχιστον 40.000 ευρώ.

2. Οι τότε φωστήρες του ΠΑΣΟΚ που δαιμονοποίησαν το θέμα των δομημένων ομολόγων και το εμφάνισαν ως απάτη ήταν οι ίδιοι που διαφήμισαν ως μέγα επίτευγμα το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω των οποίων κατακρεουργήθηκε πραγματικά η περιουσία των Ταμείων. Τα δομημένα ομόλογα, ως πράξη δανεισμού για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου είναι ένας νομιμότατος τρόπος άντλησης χρημάτων, όπου υπάρχει πρόσθετη εγγύηση του κεφαλαίου λόγω της συμβασιοποίησης του δανεισμού βάσει του Αγγλικού δικαίου.

3. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα στημένα σκάνδαλα αργά ή γρήγορα πέφτουν και οι πραγματικοί πολιτικοί απατεώνες φανερώνονται. Στο κατασκευασμένο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων αποδείχτηκε η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και τα απροκάλυπτα ψέματα ορισμένων ΜΜΕ, όπως και βουλευτών και άλλων πολιτικολογούντων. Κατέπεσε ο μύθος των απόψεων του προέδρου της αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος Ζορμπάς, και φάνηκε η αναποτελεσματικότητα των Εξεταστικών Επιτροπών όταν χρησιμοποιούνται με στόχο να πλήξουν τον πολιτικό αντίπαλο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline