Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πανεπιστημιακοί για τη βία στα πανεπιστήμια

Λυπηρά τα φαινόμενα βίς και ανομίας, που κλιμακώνονται στα περισσότερα ΑΕΙ της Αττικής , της Θεσσαλονίκης , των Ιωαννίνων και της Κρήτης.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) ανέφερε ότι «είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση αυτών των λυπηρών φαινομένων που παρατηρούνται στους χώρους των Α.Ε.Ι. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των ιδεοληπτικών εμμονών και μιας παρωχημένης αντίληψης που διακατέχει την κυβέρνηση για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, τα οποία δεν της επιτρέπουν να κατανοήσει και συνεπώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δράσης εγκληματικών αλλά και τραμπούκικων ομάδων στους χώρους των πανεπιστημίων.

Η επαναφορά της έννοιας του ασύλου, το μόνο που κατάφερε είναι η πλήρης αποθράσυνση των εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και ομάδων που προσπαθούν με τη βία να επιβάλουν τις απόψεις τους».

«Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν όλοι (κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος, κοινωνία, ΜΜΕ κλπ) ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια, την οποία προασπίζει το ακαδημαικό άσυλο, δεν κινδυνεύει πλέον εδώ και πολλές δεκαετίες από την «επέμβαση δημόσιας δύναμης» αλλά αντίθετα από μειοψηφίες ατόμων οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν διά της βίας την άποψή τους και από ομάδες εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου που δρουν ανεξέλεγκτα στους χώρους των ιδρυμάτων;» προσθετουν οι πανεπιστημιακοί».

Και καταλήγουν λέγοντας ότι: «Αυτά τα φαινόμενα είναι πάντα καταδικαστέα και οι άνθρωποι που τα προκαλούν ενεργούν ως εχθροί του δημόσιου Πανεπιστημίου και της Δημοκρατίας. Η καταδίκη από μόνη της όμως δεν αρκεί. Ολόκληρη η Πανεπιστημιακή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία αλλά πρωτίστως η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα και σε αυτούς που τα δημιουργούν. Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος του προβλήματος, να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση που επικρατεί στους πανεπιστημιακούς χώρους και και να προστατεύσει, ως οφείλει, τη ζωή των φοιτητών, του προσωπικού και της δημόσιας περιουσίας των πανεπιστημίων».