Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:21:21

Τίλερσον: Απόφαση του Τραμπ για συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ο ίδιος την απόφαση για την πραγματοποίηση των συνομιλιών με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αλλά απαιτείται προετοιμασία "μερικών εβδομάδων" για τις συνομιλίες.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει έτοιμος να συναντηθεί με τον Κιμ για μια πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που πιθανόν να σηματοδοτήσει μια μεγάλη πρόοδο στο τεταμένο κλίμα στις σχέσεις τους λόγω των πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ.
"Αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος. Του μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί σχετικά με αυτή την απόφαση και είχαμε μια πολύ θετική συζήτηση", είπε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Τζιμπουτί, τη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.
"Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ανοιχτός σε συνομιλίες και πρόθυμος να συναντηθεί με τον Κιμ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και νομίζω ότι κατά την κρίση του προέδρου η ώρα αυτή έφτασε τώρα".

Όπως είπε ο υπουργός, οι ΗΠΑ έμειναν κατά κάποιον τρόπο έκπληκτες με το πόσο "προοδευτικός" φάνηκε ο Κιμ στις συνομιλίες με νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία. Αυτό, τόνισε, είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα "όχι μόνο της πρόθεσης του Κιμ για συνομιλίες, αλλά και της πραγματικής του επιθυμίας".

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ, ανακοίνωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως τον Μάιο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline