Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:29:59

Πατούλης κατά υπουργείου Εξωτερικών: Δεν ακούτε τις τοπικές κοινωνίες

Συντεταγμένα και με ενότητα απαντά η Αυτοδιοίκηση στην άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ουσίας, μέσα από το διάλογο με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την τοποθέτηση του αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε στον κ. Σκουρλέτη ότι αγνοεί επιδεικτικά τα δεκάδες ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων και των διοικητικών συμβουλίων των ΠΕΔ της χώρας που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» και απάντησαν με ένα βροντερό ΌΧΙ στα σχέδια σας να απορρυθμίσετε την Αυτοδιοίκηση. «Περιμέναμε σήμερα να δώσετε ελπίδα στην Αυτοδιοίκηση και να απαντήσετε στα ουσιαστικά ερωτήματα που σας έχουμε θέσει. Αντίθετα ακούσαμε μία αόριστη και χωρίς ρεαλισμό ομιλία» επισήμανε και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Ήρθατε εδώ να μας μαλώσετε γιατί μιλάμε αυτοδιοικητικά; Τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες εκπροσωπούμε. Αυτούς που δεν ακούτε εσείς».

«Δεν ακούτε και δεν διαβάζετε αυτά που λέμε. Ποια από τις προτάσεις μας υιοθετήσατε; Η απάντηση είναι καμία» τόνισε ο κ Πατούλης, απευθυνόμενος στον υπουργό, ενώ καυτηρίασε και την παρότρυνσή του να απευθυνθεί η ΚΕΔΕ στα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Σας θυμίζω ότι στην αρμόδια Επιτροπή δεν συμμετείχε η Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού όχι με δική της ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απλή αναλογική είναι παγίδα. Προωθείτε έναν εκλογικό νόμο που θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους. Μελετήσατε τι γίνεται στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; Σε καμία δεν συνιστά μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν είμαστε αντίθετοι στην εκπροσώπηση όλων των τάσεων, αντίθετα την επιθυμούμε. Θέλουμε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα. Θέλουμε όμως συγχρόνως να διασφαλίζεται μία σταθερή πλειοψηφία στην εκτελεστική εξουσία της κάθε τοπικής αρχής. Και αυτό δεν το επιτρέπει το νέο σχέδιο νόμου. Η απλή αναλογική αποτελεί παγίδα, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζει στην εκτελεστική εξουσία την δυνατότητα να υλοποιήσει τις πολιτικές της».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline