Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:46:11

Πρωθυπουργός πΓΔΜ: Ελπίζουμε σε λύση πριν τη Σύνοδο της ΕΕ τον Ιούνιο

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι τέλειωσε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια. Οπως έλεγαν όσοι βρέθηκαν εκεί, το κλίμα ήταν πολύ καλό στη μία ώρα που κράτησε η συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα επί τάπητος. Υπάρχει δε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

Λίγη ώρα αργότερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά σε λύση για το ονοματολογικό και ανακοινώσεις θα έκανε αργότερα. Σύμφωνα με το Reuters o Z. Zάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση στο Μακεδονικό πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, ενώ ανέφερε ότι συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό μια λύση για το όνομα που θα είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Ο ίδιος αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δέχονταν συγχαρητήρια από τους ευρωπαίους ηγέτες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και για τα βήματα προσέγγισης που έχουν κάνει.

Πριν τη συνάντηση

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης η συνάντηση του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια. Ακολουθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στον ευρωπαϊκό και όχι στον νατοϊκό δρόμο φαίνεται ότι επικεντρώνονται οι προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανάψει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα για τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη», με συγκεκριμένα βήματα, προς την οριστική επίλυση του ονοματολογικού.

Αυτό που θα κρίνει όμως μία τέτοια κίνηση της Αθήνας θα είναι η διαδικασία που θα επιλεγεί για την ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με ενδείξεις και προσεκτικές δηλώσεις, δεν θα είναι ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά ίσως απαιτήσει χρόνο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline