Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρείες αλλαγές και νέα πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία

Τρία χρόνια συμπληρώνει σήμερα Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τα γιορτάσει με τριπλό μήνυμα ανανέωσης: Σε επίπεδο ιδεών, σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο κόμματος.

Το πρώτο θα γίνει συμβολικά με μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον «Ελληνικό Κόσμο» με κεντρικό ομιλητή τον κ. Μητσοτάκη και θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στη διακυβέρνηση. «Ενας έξυπνος σύμμαχος σήμερα στην υπηρεσία του πολίτη», όπως αναφέρει η πρόσκληση για την εκδήλωση.

Το στίγμα για την ανανέωση σε επίπεδο προσώπων θα δοθεί με την ανακοίνωση, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, των νέων ονομάτων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για 30 γυναίκες που θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιες, για 30 νέους κάτω των 40 ετών, καθώς και για άλλους υποψηφίους ανά την επικράτεια, αρκετοί εκ των οποίων έχουν προέλθει από τη διαδικασία -και φυσικά την αξιολόγησητου Μητρώου Στελεχών.

Η «ομάδα» των γυναικών περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων την Ιωάννα Καλαντζάκου, πρώην αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, την πολιτική επιστήμονα Βάσω Κόλλια στην Ανατολική Αττική, τη δικηγόρο Αθηνά Σιαφαρίκα στη Λάρισα, τη γιατρό Φανή Πατρή στην Πιερία, τη δικηγόρο Σοφία Νικολάου στην Α' Αθηνών, την Κατερίνα Πατσογιάννη στη Μαγνησία, τη δικηγόρο και δημοτική σύμβουλο Μουζακίου Σοφία Τόλια στην Καρδίτσα και πολλές ακόμα νέες γυναίκες. Σε επίπεδο κομματικό, θα υπάρξουν ευρείες ανακατατάξεις στις γραμματείες της Ν.Δ., παράλληλα με την έναρξη των ανακοινώσεων για τους νέους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την ψήφο στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει από καιρό το μήνυμα σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι όποιος θέλει να πολιτευτεί θα πρέπει να εγκαταλείψει το κομματικό του αξίωμα, ώστε και η μάχη του σταυρού να γίνεται επί ίσοις όροις και ο κομματικός μηχανισμός να είναι σε πλήρη λειτουργία την προεκλογική περίοδο.

Ποιοι αποχωρούν
Οι αλλαγές αυτές στους γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την Τετάρτη το απόγευμα, κατά την πρώτη, πανηγυρική, συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., όπως αυτή προέκυψε από το τελευταίο συνέδριο. Στην ίδια συνεδρίαση θα επανεκλεγεί στη θέση του γραμματέα ο Λευτέρης Αυγενάκης. Οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, αφού θα πολιτευθούν η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Σπυράκη (στην Α' Θεσσαλονίκης) και οι δύο αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου, Νίκος Ρωμανός και Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα Αθηνών, αντίστοιχα.

Στον Νότιο Τομέα θα είναι υποψήφιοι και τρεις γραμματείς, που θα αντικατασταθούν: Ο Βασίλης Σπανάκης, γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων, ο Τάσος Γαϊτάνης, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ο Γιάννης Καλλιάνος, αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων.

Τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, την άλλη από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες έσπασε η Β' Αθηνών, προτίμησαν τρεις άλλοι γραμματείς της Ν.Δ., που, ως εκ τούτου, αφήνουν την κομματική θέση τους. Πρόκειται για τη Ζωή Ράπτη, γραμματέα Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος, τον Βασίλη Ξυπολυτά, γραμματέα Παραγωγικών Τομέων, και τον Μανώλη Γραφάκο, αναπληρωτή γραμματέα Προγράμματος.

Στη Δυτική Αττική, μία από τις δύο περιφέρειες στις οποίες έσπασε η Περιφέρεια Αττικής, θα πολιτευθεί ο Γιώργος Κώτσηρας, αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων, στις Σέρρες ο Τάσος Χατζηβασιλείου, αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, και στις Κυκλάδες ο Φίλιππος Φόρτωμας, αναπληρωτής γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού.

Οι αλλαγές, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, αλλά αφορούν και όσους είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ετσι, θα αντικατασταθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, που είναι αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, καθώς και άλλοι, που θα ριχτούν στη μάχη των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών: ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Γιώργος Παπαδημητρίου (αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης), η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη Ελένη Δουνδουλάκη (αναπληρώτρια γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος) και ο υποψήφιος σύμβουλος με τον ίδιο συνδυασμό Νίκος Πέππας (αναπληρωτής γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων).

Τη βούλησή του, εξάλλου, για τον διαχωρισμό της κομματικής λειτουργίας της Ν.Δ. από την κοινοβουλευτική και, κυρίως, από την κυβερνητική, την είχε δείξει έμπρακτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την αρχή της θητείας του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όταν και πέρασε το ακόλουθο ασυμβίβαστο στο καταστατικό της: «Η κατοχή οποιασδήποτε κομματικής θέσης ή αξιώματος με διοικητική ή διαχειριστική εξουσία είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή οποιασδήποτε κυβερνητικής θέσης ή λειτουργήματος ή διοικητικής θέσης, εκτός υπαλληλικής ιεραρχίας».