Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:30:37

Η ΝΔ αρχίζει να ανακοινώνει το Ευρωψηφοδέλτιο -Ποιά είναι τα νέα πρόσωπα κι άγνωστα ευρύτερα.

Υπάρχουν και δύο ονόματα -έκπληξη που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα και θεωρούνται πανελλήνιας εμβέλειας και αποδοχής.

Μετά την αποσαφήνιση από την πλευρά της κυβέρνησης, με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό, παρά τις σκέψεις που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για επαναφορά της λίστας, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη της επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στόχος της Πειραιώς είναι το ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή να περιλαμβάνει πρόσωπα με πολιτική εμπειρία, εγνωσμένο επαγγελματικό κύρος, να αντιπροσωπεύουν κοινωνικές ομάδες και να προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας και όχι μόνο από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, υποψήφιος θα είναι ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης. Πρόσφατα ήταν δικηγόρος σε δύο δίκες που έχουν σχέση με τις συνταγματικές διαδικασίες για το Βrexit, πρώτα εκπροσωπώντας την οργάνωση Best for Britain και πιο πρόσφατα εκπροσωπώντας Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ. Από το 2008 έως το 2012 ήταν στο Συμβούλιο της Βρετανικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων JUSTICE.

Στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ θα περιλαμβάνεται και ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς. Με πλούσια καριέρα και έχοντας υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Μαλλιάς ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι το 2014, από το οποίο αποχώρησε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Τη νέα γενιά θα εκπροσωπεί ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, ενώ σαφές μήνυμα της σημασίας που δίνει η ΝΔ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος είναι η υποψηφιότητα του δημάρχου Σάμου και πρώην περιφερειάρχη Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος θα είναι, επίσης, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής. Είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση και εφαρμογή του περιβαλλοντικού κεκτημένου, τη διασφάλιση της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στο σύνολο των πολιτικών της ΕΕ και την αξιολόγηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Στα ονόματα που έχουν συζητηθεί και φαίνεται να έχουν κλείσει είναι η καθηγήτρια Ιατρικής Λυδία Μουζάκα, ο εμπειρογνώμονας για αγροτικά θέματα Δημήτρης Μελάς και ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης.

O πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υποψήφιοι θα είναι και οι νυν ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης.
Από τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών σε αυτό για την Ευρωβουλή θα μετακομίσουν, όπως έχει ανακοινωθεί, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και η Κατερίνα Μάρκου. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να βρεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Πειραιώς και η βουλευτής Έλενα Ράπτη, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline