Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κακή συμφωνία και οι χειρισμοί από Κυβέρνηση της ΝΔ

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βοστώνη, ο Κυρ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε ως μια «κακή συμφωνία», τονίζοντας ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει στη γειτονική χώρα να μονοπωλήσει μια ταυτότητα την οποία οι Έλληνες θεωρούν ως μέλος της εθνικής τους κληρονομιάς.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαχειρίστηκε το εθνικό θέμα με όρους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, γεγονός που δεν επέτρεψε να οικοδομηθεί μια εθνική συναίνεση που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως πλέον η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία, καθώς η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα. Παρ' όλα, όμως, αυτά υπενθύμισε τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ.

«Πρέπει, λοιπόν, να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας. Και, βέβαια, το έχω πει δημόσια ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαιώματά της να θέσει βέτο στην πιθανή διαδικασία ένταξης του βόρειου γείτονα μας στην ΕΕ εάν θεωρήσει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά της συμφέροντα».