Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:00:00

Πομπέο: Οταν συνεργάζονται ελεύθερες χώρες υπάρχει μεγάλο όφελος

Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία» στη έκτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα στην Ιερουσαλήμ με κύριο θέμα τη προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατά τις προκαταρκτικές δηλώσεις τους ο Νετανιάχου και ο Πομπέο επικεντρώθηκαν κυρίως σε διμερή θέματα άμυνας.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε «σκληρά λόγια» σε βάρος του Ιράn. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, ο Πομπέο υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την πίεση στον Ιράν.

«Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας. Πριν μια εβδομάδα μίλησα στο Τέξας για συνεργασίες σαν κι αυτή, που δημιουργεί υποδομές που δεν είχαμε ποτέ. Πιστεύουμε πως όταν συνεργάζονται ελεύθερες χώρες πάντα υπάρχει μεγάλο όφελος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας», σχολίασε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχουμε βρεθεί μέσα στα πλαίσια των τριμερών.

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των χωρών μας και η συνεργασία μας έγινε πιο δυνατή. Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Η συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Πομπέο σημαίνει ότι η χώρα υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία μας και την προσπάθεια για διάλογο και στα ενεργειακά, στην οικονομία αλλά και μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

«Η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Τόνισε δε ότι «η καθιέρωση του φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής»

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια», σχολίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline