Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  07:40:43

Οι τρεις νέοι Μητροπολίτες στις Ιερές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σισανίου

Το χαρακτηρισμό της ως «μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών» επιβεβαίωσε σήμερα η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά την εκλογή νέων Μητροπολιτών για τις Ιερές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σισανίου και Σιατίστης.

Η πρώτη ψηφοφορία, που δεν επιφύλασσε εκπλήξεις αφορούσε στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίσης, στην οποία νέος Μητροπολίτης με 71 ψήφους εξελέγη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, π. Αθανάσιος Γιαννουσάς.

Το Τρίπροσωπο αποτέλεσαν οι:

π. Αθανάσιος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας με 73 ψήφους
π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης με 32 ψήφους
και π. Χριστόφορος Αγγελόπουλος, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης με 14 ψήφους
Στη συνέχεια, σε θρίλερ μετατράπηκε η ψηφοφορία για την εκλογή του Μητροπολίτη Γλυφάδας.

Ενώ η αρχική καταμέτρηση των ψήφων είχε δώσει πρωτιά στον Αρχ. Αλέξιο Ψωίνο, με 38 ψήφους έναντι 37 του Επισκόπου Σαλώνων, η δεύτερη καταμέτρηση έδωσε ισοψηφία 38-38, για τη θέση του νέου Μητροπολίτη στη Γλυφάδα. Ο Επίσκοπος Σαλώνων εξελέγη επειδή είχε τα πρεσβεία της ιεροσύνης.
Το τριπρόσωπο είχε ως εξής:
Αρχ. Αλέξιος Ψωίνος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας με 52 ψήφους
Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος με 50 ψήφους
Αμφιλόχιος Ρουσάκης με 21 ψήφους

Τέλος, επίσης χωρίς εκπλήξεις ήταν η ψηφοφορία στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, στην οποία νέος Μητροπολίτης εξελέγη ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος) Κοτσομύτης, με 63 ψήφους.
Το τριπρόσωπο είχε ως εξής:
Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης με 68 ψήφους
Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικής με 9 ψήφους
Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος με 8 ψήφους
-Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι' εκλο¬γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, ψήφους 73
2) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ψήφους 32
3) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Xριστοφόρος Αγγελόπουλος, ψήφους 14
Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Κατά την δεύτερη ψηφοφορία και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, με 71 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλό-πουλος, έλαβε 5 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι' εκλο¬γής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 14 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης δι' εκλο¬γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 52
2) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, ψήφους 50
3) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, ψήφους 21
Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, με 38 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, έλαβε 38 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι' εκλο¬γής έλαβε 63 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου δι' εκλο¬γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ψήφους 68
2) Ἀρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Πλάτων Κρικρής, ψήφους 9
3) Ἀρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ψήφους 6
Επίσης ευρέθησαν και 4 λευκές και μία άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Περιστερίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, με 63 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος έλαβε 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 12 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline