Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  18:46:23

Η συνέχεια της συνάντησης Κατρούγκαλου-Τσαβούσογλου

Δεν ήταν μόνο οι ιταμές αξιώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για το Αιγαίο, τα πετρέλαια, τη Θράκη, τη τουρκική μειονότητα και την Κύπρο και η χλιαρή αντίδραση του Ελληνα ΥΠΕΞ.

Χθες, πάντως, παρά τη συνάντηση των κ. Τσαβούσογλου και Κατρούγκαλου στην Αττάλεια, τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν τις παραβιάσεις, ενώ ενεπλάκησαν τέσσερις φορές σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά (η Π.Α. απογείωσε συνολικά 10 αεροσκάφη χθες γι' αυτόν τον σκοπό) στις περιοχές Λέσβου, Λήμνου, Ρόδου και Καστελλόριζου.

Στο μεταξύ, τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση προκάλεσαν οι χθεσινές κοινές δηλώσεις των κ. Κατρούγκαλου και Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών για τις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου. Και ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε κατηγορώντας τη Ν.Δ. για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Επί της ουσίας, πάντως, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των κ. Κατρούγκαλου και Τσαβούσογλου προέκυψε ότι οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για ανταλλαγή επισκέψεων σε τεχνικό, στρατιωτικό επίπεδο για την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, αλλά και για μια προπαρασκευαστική συνάντηση για το Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου, βέβαια, επανέλαβε, και μάλιστα επίμονα, την πάγια άποψη της Αγκυρας ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι στην πραγματικότητα τουρκική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Στο θέμα της ενέργειας, εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Είναι προφανές, όμως, ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς κατεξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές». Ο κ. Κατρούγκαλος ετάχθη εκ νέου υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κατρούγκαλο διότι «είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία». Και υπογράμμισε ότι «κανένα σχέδιο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία». Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε τα εξής:

«Ο Γιώργος είπε ότι, όσον αφορά την τουρκική μειονότητα, θα της αναγνωρίσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία, το διεθνές δίκαιο. Τι λέει το διεθνές δίκαιο; Οτι είναι Τούρκοι, υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Αν δεν μπορούμε να τους ονομάσουμε αυτούς Τούρκους, πώς θα τους αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα;».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline