Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  03:08:22

Θέμα διενέργειας των εκλογών από υπηρεσιακή κυβέρνηση θέτει ο Αντ.Μανιτάκης

Μιλώντας ο γνωστός καθηγητής στα Παραπολιτικά 90,1 εξήγησε: «Η κυβέρνηση είναι αυτή που προκαλεί τις εκλογές, επειδη έμμεσα ομολογεί και το ομολόγησε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Αν είναι έτσι, που έτσι είναι, τότε δεν μπορεί να ζητήσει εκλογές με το επιχείρημα ανανέωση της λαϊκής εντολής γιατί τη λαϊκή εντολή την έχει χάσει. Αυτό έχει σημασία για το ποια κυβέρνηση θα ενεργήσει τις εκλογές εφόσον έχει χάσει την εμπιστοσύνη κανονικά πρέπει να υποβάλλει παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν υποβάλλει παραίτηση τότε θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Εάν αυτό δεν γίνει και επικαλεστεί ότι υπάρχει κρίσιμο εθνικό θέμα, πχ βγαίνουμε από τα μνημόνια, και ζητάει ακριβώς τη λαϊκή εντολή για να φτιάξει αυτά τα ζητήματα τότε δεν βλέπω ποιος είναι ο κρίσιμος εθνικός λόγος που να δικαιολογεί τις εκλογές. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο, για τη χώρα, εθνικό θέμα.

Έχει ή τη δυνατότητα- που ενδεχομένως να την προτιμήσει- να επικαλεστεί κάποιο κρίσιμο εθνικό θέμα και διενεργήσει η ίδια η κυβέρνησης τις εκλογές, μια κυβέρνηση που όμως ομολογουμένως χάσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Ή να παραιτηθεί αυτός και φυσικά και η κυβέρνηση ολόκληρη. Φυσικά η παραίτησή του οδηγεί σε μια περιπέτεια και σε κάποια καθυστέρηση, και επίσης είναι στην προκειμένη περίπτωση καθοριστική η κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα πρέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση, τουλάχιστον τη συνταγματικά ορθότερη.»

Όσο για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι έχει το περιθώριο να τις προκηρύξει στις 30 Ιουνίου, εφόσον τελικά στις 2 Ιουνίου (την επόμενη Κυριακή του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών) παραιτηθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline