Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:10:44

Γιατί προτιμούν οι Έλληνες τα προϊόντα χωρίς επώνυμη ετικέτα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πλέον αγοραστές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας δεν είναι κάποια ομάδα με συγκεκριμένα δημογραφικά-κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «οι περισσότερες δημογραφικές επιδράσεις είναι ασθενείς, υποδηλώνοντας ότι τα προϊόντα αυτά δεν απευθύνονται πλέον σε άτομα συγκεκριμένων δημογραφικών χαρακτηριστικών και αποτελούν επιλογή ετερογενούς καταναλωτικού κοινού

Το παραπάνω οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, η κρίση άγγιξε σχεδόν όλες τις ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, προκαλώντας φτωχοποίηση μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, σε σύγκριση με την προ 2009-2010 εποχή. Δεύτερον, οι ίδιες οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, ακολουθώντας με χρονική υστέρηση και τις πρακτικές των αλυσίδων στο εξωτερικό, ανέπτυξαν πολλές διαφορετικές μάρκες-σήματα, διαφορετικής ποιότητας και τιμής, έτσι ώστε να διεισδύσουν σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Ουσιαστικά δηλαδή, μέσω των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, των προϊόντων που πωλούνται αποκλειστικά στα δικά τους καταστήματα, επιχειρούν –και έως ένα βαθμό σε κάποιες λεγόμενες premium κατηγορίες το έχουν επιτύχει– να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους με τον καταναλωτή.

Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένει η χαμηλή τιμή τους, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές «βλέπουν» σε αυτή την κατηγορία αγαθών βελτιωμένη ποιότητα και καλύτερες συσκευασίες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 77,3% των καταναλωτών, έναντι ποσοστού 81,9% στην περυσινή έρευνα, θεωρεί ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν καλύτερη τιμή. Η μείωση του παραπάνω ποσοστού φέτος σε σύγκριση με πέρυσι αποδίδεται στις μεγάλες εκπτώσεις και μειώσεις τιμών που γίνονται στα επώνυμα προϊόντα.

Την ίδια ώρα, μειώνεται το ποσοστό των καταναλωτών που θεωρεί χαμηλότερης ποιότητας τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Στη φετινή έρευνα, την άποψη αυτή έχει το 28,5% των ερωτηθέντων έναντι 32,1% πέρυσι. Το 16%, έναντι 11,1% στην έρευνα του 2018, θεωρεί καλύτερης ποιότητας τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε σύγκριση με τα επώνυμα, ενώ το 55,8%, έναντι 56,8% πέρυσι, πιστεύει ότι οι δύο κατηγορίες δεν διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ποιότητα.
Το 10,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι συσκευασίες των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι καλύτερες από αυτές των αντίστοιχων επώνυμων προϊόντων, ποσοστό χαμηλό μεν αλλά σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι (5,8%), Το 40,4% (έναντι 35,4% πέρυσι) βρίσκει τις συσκευασίες των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας χειρότερες και το 49% (έναντι 58,8% πέρυσι) εφάμιλλες με εκείνες των επώνυμων αγαθών.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνολικά πιο ικανοποιημένοι οι καταναλωτές από την αγορά και τη χρήση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Ικανοποιημένο δήλωσε το 61,4% (από 56,7% πέρυσι), ενώ δυσαρεστημένο δήλωσε μόλις το 3,3% (από 8,5% πέρυσι). Ούτε ικανοποιημένο αλλά ούτε και δυσαρεστημένο είναι το 35,3% (από 34,8% πέρυσι) των ερωτηθέντων.

«Η έρευνα επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την εδραίωση της ιδιωτικής ετικέτας στις προτιμήσεις του Ελληνα καταναλωτή. Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί σταθερά τη διεθνή μακροχρόνια τάση ανάπτυξης τέτοιων καταναλωτικών προϊόντων», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ανασχετικοί παράγοντες, πάντως, στην περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας θεωρούνται οι εκτεταμένες σε έκπτωση τιμής και διάρκεια ισχύος προσφορές στα επώνυμα προϊόντα.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την ευθύνη του καθηγητή κ. Γεωργίου Μπάλτα. Η ποσοτική έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 750 νοικοκυριών με τυχαία δειγματοληψία και με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και ειδικού λογισμικού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline