Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:51:16

Ανδρέας Λοβέρδος: Το ενεργειακό ως πρόβλημα

Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα που σχετίζεται με τη χώρα και την ανάπτυξή της, που δυστυχώς όμως δεν αφορά τα έτη 2020-2021, πάει πιο πίσω και αυτό με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης που υπέγραψε τις σχετικές τέσσερις συμβάσεις μόλις δέκα μέρες πριν γίνουν οι εκλογές, προφανώς για να περάσει το θέμα στην επόμενη, γιατί για δικούς τους λόγους, προφανώς εσωτερικούς, δεν ήθελαν να τελειώνουν με αυτήν την σοβαρή υποχρέωση που είχαν ως κυβέρνηση.


Τώρα πώς είναι δυνατόν να υπογράφει ο Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης δέκα μέρες προ των εκλογών τις συμβάσεις αυτές, οι οποίες έρχονται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να κυρωθούν, και η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, τότε κυβέρνηση, να ψηφίζει «παρών»; Πρόκειται όχι περί δασκάλων, αλλά περί πρυτανικών αρχών της υποκρισίας, δεν έχω κάτι άλλο να πω.

Είναι πραγματικά ιδιαίτερα προβληματικό και είναι μια ακόμη κωλοτούμπα. Θα υπογραμμιστεί αυτό. Είδα ήδη και στα sites ότι επισημαίνεται. Είναι απίστευτο να έχεις υπογράψει ως κυβέρνηση πριν από τρεις μήνες τέσσερις συμφωνίες και όταν έρχονται αυτές στη Βουλή προκειμένου να κυρωθούν, να λες «παρών» και όταν καλείσαι να εξηγήσεις το «παρών», να μην μπορείς να το εξηγήσεις, η αλληλουχία των επιχειρημάτων να μην οδηγεί εκεί που τελικώς κατέληξες και να αντιλαμβάνεται αυτός που σε ακούει ότι έψαξες να βρεις κάτι για να μαζέψεις λόγια να τα χαρακτηρίσεις επιχειρήματα και κάτι να πεις.......
.
..... Το 2020 είναι το κρίσιμο έτος, όχι για τη διακυβέρνησή σας μόνο, φυσικά και για σας, αλλά για τη χώρα, για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, διότι με την επιβάρυνση των πρωτογενών πλεονασμάτων για να μπορέσει η επόμενη μέρα να αγγίξει και τους πολίτες, όχι μόνο τα δημόσια οικονομικά, πρέπει όπως λέω επανειλημμένα -το είπα και κατά τις προγραμματικές σας δηλώσεις- οι ρυθμοί ανάπτυξης να μην είναι καν σοκαριστικοί, αλλά να είναι συγκλονιστικοί για να μπορέσουμε να περπατήσουμε πράγματι στην επόμενη μέρα. Και αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει απ' ό,τι ακούσαμε να λέει ο κ. Στουρνάρας, που την προσδιορίζει κοντά στο 3%, αλλά και από όλες τις υπηρεσίες της χώρας τις σχετικές με τη στατιστική, με τους αριθμούς που αφορούν το 2020. Δεν θα κάνουμε εκείνο το άλμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα, δίνοντας και στους πολίτες την αίσθηση ότι κάτι καλύτερο θα γίνει για τις οικογένειες, για τους ίδιους, για την εθνική οικονομία.

Επισημαίνω εγώ το ότι έχετε καθυστερήσει, παρότι το έχετε θέσει σε διάλογο εδώ και αρκετές εβδομάδες, να φέρετε στην Ολομέλεια το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου.

Τώρα, λέμε «ναι» στις συμβάσεις προφανέστατα. Πρόκειται άλλωστε σε ό,τι αφορά εμάς ως ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Αλλαγής για ένα εξαιρετικά προνομιακό πεδίο, διότι η ενέργεια και η πολιτική της χώρας στον τομέα της έρευνας και των υδρογονανθράκων φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, εκείνης του 1999 και του Ευάγγελου Βενιζέλου, και φυσικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου η πρώτη και ως συμμετοχή μας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου 2010 έως 2014. Τότε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τέθηκαν οι βασικές αρχές της στρατηγικής που σήμερα ακολουθεί και η Νέα Δημοκρατία.
Θέλω να ανακαλέσω στην Αίθουσα αυτή στη μνήμη μου τον Γιάννη Μανιάτη.

Τον καιρό που εμείς δεν ήμασταν Υπουργοί, αλλά ήμασταν «λοκατζήδες» περίπου, το 2011, γίνεται μία σύσκεψη στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου, εδώ στη Βουλή, με θέμα τους υδρογονάνθρακες και με Εισηγητή τον Υφυπουργό τότε κ. Μανιάτη.
Ήταν εντυπωσιακό για μένα, που ήμουν ο πρώτος εκ των «λοκατζήδων», να συζητάω σε μικρή κυβερνητική σύσκεψη ένα τέτοιο αναπτυξιακό θέμα και να ακούω προοπτικές που έχει η χώρα σ' αυτό τον τομέα, που μου φάνηκαν –πρώτη φορά τις άκουγα- πάρα πολύ σημαντικές. Και αποδείχθηκε από την πορεία των πραγμάτων πως ήταν πράγματι πάρα πολύ σημαντικές.

......Επειδή με σκανδαλίζει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω ότι τα άρθρα τα οποία επικαλέστηκε ο κ. Χατζηδάκης ως άρθρα περιβαλλοντικής προστασίας εσείς τα έχετε θεσπίσει, εσείς τα έχετε προβλέψει στην παρούσα σύμβαση και εσείς τα έχετε υπογράψει.
Πρέπει, λοιπόν, να συνδυάσουμε αυτές τις δύο αρχές και μία επόμενη. Στεκόμενοι, όμως, στη δεύτερη αρχή για τη βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοποίηση των ορυκτών μας πόρων, με σεβασμό ασφαλώς των περιβαλλοντικών προδιαγραφών και προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενεών, να επισημάνω ότι από τα κέρδη που η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει από αυτή την οικονομική δραστηριότητα, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίσαμε εμείς το 2014, το 70-75% θα πηγαίνει στην ενίσχυση του συνταξιοδοτικού συστήματος χάριν των νέων και των επόμενων γενεών και το υπόλοιπο θα πηγαίνει στις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτός είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός με κοινωνικό περιεχόμενο.

Υπάρχει και μια τρίτη αρχή πάρα πολύ σημαντική, η κλιματική αλλαγή ως ανεξάρτητο περιβαλλοντικό και κορυφαίο θέμα.
...........Με ποιο ζύγισμα, με ποια γραμμή θα κινηθείτε εσείς; Εγώ αυτό σας ζητάω. Έχετε ένα παρελθόν που σε αυτό το σημείο ήταν καλό, επαναλαμβάνω ότι πολλές φορές στη Βουλή έκανα ιδιαίτερη μνεία σε δύο ανθρώπους, στον κ. Τσοτσορό και σε έναν Υπουργό της Κυβέρνησης που ήταν κάποτε και επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, τον κ. Πιτσόρλα. Τα πήγαιναν καλά. Πώς εσείς σκέφτεστε αυτή την εξέλιξη; Θέλουμε να το ξέρουμε. Ο κ. Σταθάκης απαξιούσε να σχολιάσει. Εσείς, όμως, πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε μια διαφορετική νοοτροπία και όταν αισθανθείτε ότι είστε σε θέση να μας πείτε πώς ακριβώς τα σκέφτεστε.
.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση, όταν αυτή το κρίνει, αλλά όχι πολύ αργά, τις επόμενες εβδομάδες, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας –διαλέξτε και πάρτε-, προκειμένου να ενημερωθούμε με ακρίβεια για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Δεν είναι δυνατόν όλα να μένουν εν κρυπτώ. Ξέρουμε ότι οι ηγέτες συναντήθηκαν, προφανώς κάτι θα είπαν, δεν θα πέρασαν την ώρα τους ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις. Θέλουμε να ξέρουμε ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών και αν υπήρξε και κάποια εξέλιξη σε κάποιο από τα θέματα των σχέσεών μας με την Τουρκία.
(Ο καθηγητής Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline