Σάββατο 20 Απριλίου 2024  14:42:38

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην «Κ»: Τα Εξάρχεια θα γίνουν κανονική γειτονιά

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή του στη γνώριμή του θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη παραχώρησε χθες στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Απαντώντας σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων τονίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την ιστορική ευθύνη που είχε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του 1974 και γι' αυτό, όπως εξηγεί, ο ίδιος δεν είχε κανένα πολιτικό δίλημμα να ανταποκριθεί στην πρόταση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις εκείνων που προεκλογικά κραύγαζαν ότι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας έπρεπε να «ανακαταλάβει» τα Εξάρχεια, ο έμπειρος πολιτικός απαντά ότι «οι γειτονιές ανήκουν στους κατοίκους τους» και προσθέτει ότι η ταυτότητα και η ιστορία της περιοχής δεν απειλούνται από το «σπάσιμο του άβατου» αλλά από τους ναρκέμπορους, τη βία και την ανομία. «Τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά» τονίζει χαρακτηριστικά.

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθαρίζει ότι «η μόνη δουλειά που έχει η αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι όταν υπάρχει εγκληματική δραστηριότητα» και στέλνει το μήνυμα ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι έτοιμη να βοηθήσει τα Ιδρύματα να αναλάβουν τη φύλαξη και την ασφάλεια των χώρων τους. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει «κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόβλημα» το μεταναστευτικό - προσφυγικό και εκφράζει την πεποίθηση ότι «το θέμα θα το λύσει η Ευρώπη και όχι μόνη της η Ελλάδα».

Αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις όσων διαχειρίστηκαν το πρόβλημα στο παρελθόν, ωστόσο, επιτίθεται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα ότι «ξαφνικά σε τρεις μήνες ξαναέγιναν ευαίσθητοι». Αναφερόμενος στα θέματα αστυνόμευσης επαναλαμβάνει ότι προσελήφθησαν 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί προκειμένου «όλες οι γειτονιές, όχι μόνο το κέντρο, αλλά όλη η Αττική, όλη η Ελλάδα να έχουν τη φύλαξή τους». Τέλος, ερωτηθείς σχετικά απέδωσε στην «αδημονία για γρήγορα αποτελέσματα» την κριτική των συναδέλφων του στη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου.

– Προεκλογικά, ήταν πολλοί εκείνοι που υποστήριζαν ότι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας έπρεπε να «ανακαταλάβει» τα Εξάρχεια; Εσείς μοιάζετε να ξεδιπλώνετε σταδιακά το σχέδιό σας, χωρίς βιασύνη. Υπάρχει αλλαγή σχεδίου; Μήπως φοβηθήκατε τις αντιδράσεις;
– Οι γειτονιές ανήκουν στους κατοίκους τους. Και ο δημόσιος χώρος είναι όλων. Ούτε ο Αγιος Παντελεήμονας είναι των ακροδεξιών, ούτε τα Εξάρχεια των αναρχικών. Το έχω ξαναπεί. Γειτονιές ελευθερίας, ούτε αναρχίας ούτε αστυνομίας. Σε αυτό το σχέδιο προχωρούμε με σύστημα. Παραδίδουμε χώρους για να κάνει ο δήμος δουλειά. Να τους αναμορφώσει και να τους δώσει πίσω στους κατοίκους.

– Έχει αλλάξει κάτι στα Εξάρχεια από τότε που αναλάβατε; Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η περιοχή μέχρι το τέλος του έτους;
– Αν έχει αλλάξει! Η αστυνομία είναι παρούσα, έχει χτυπήσει κυκλώματα ναρκωτικών, άδειασε καταλήψεις, η πλατεία καθάρισε, το μήνυμα είναι σαφές. Τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Η ταυτότητα και η ιστορία των Εξαρχείων δεν απειλούνται από το σπάσιμο του «άβατου», οι ναρκέμποροι, η βία και η ανομία τα διαλύουν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline