Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:45:18

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Νοέμβριο του 2014 και ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η θητεία του έχει συνοδευτεί από μεγάλες κρίσεις αλλά και σημαντικές συμφωνίες. Κρίση χρέους στην ευρωζώνη, διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, Brexit. Οι φίλοι του υποστηρίζουν ότι αυτές οι κρίσεις τον παρέλυσαν πολιτικά και χειροτέρεψαν την υγειά του. Οι εχθροί του τον κατηγορούν ότι απουσίαζε από σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και επικεντρώθηκε στις δημόσιες σχέσεις.

Ο Γιούνκερ θεωρείται από τους αρχιτέκτονες της νομισματικής ένωσης και έχει πάρει το προσωνύμιο «κύριος ευρώ». Κουβαλάει, όμως, και σκάνδαλα που τον στιγμάτισαν. Αυτό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, που τον οδήγησε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου και τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής γνωστά ως Panama Papers και Loux Leaks. «Μην με κρίνετε για αυτά που έκανα στο παρελθόν, αλλά για αυτά που κάνω τώρα», απάντησε σε εξέτασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις μεγάλες κρίσεις στην ΕΕ

Για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα: «Ο Τσίπρας είπε ψέματα στο λαό του, εξαπάτησε και πρόδωσε τους ευρωπαίους διαπραγματευτές και διαστρέβλωσε τους όρους του προγράμματος σωτηρίας. Αισθάνομαι προδομένος. Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ...το ΟΧΙ θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη».

Για το μεταναστευτικό και την αλλαγή ονόματος του χαρτοφυλακίου: «Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους».

Για το Brexit: Είναι αποτυχία της Βρετανίας, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τις Τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος». Για την ιταλική κρίση: «Οι Ιταλοί να δουλεύουν περισσότερο και να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι»

Το ζήτημα με την υγεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Πλάνα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο του 2018 έδειχναν τον Γιούνκερ να χάνει αρκετές φορές την ισορροπία του. Παρά το ότι ακούστηκαν πολλά κακόβουλα σχόλια, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι πάσχει από ισχιαλγία και ζήτησε σεβασμό για το πρόβλημά του. Ξεχώρισε, πάντως, για το χιούμορ του αλλά και τις πολλές αμήχανες στιγμές που πρόσφερε κατά τη θητεία του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline