Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρώτησαν τον Τσακαλώτο αν θέλει να γίνει αρχηγός: Μετά από δέκα χρόνια

Δύο παρεμβάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε διάστημα δύο ημερών ανατροφοδοτούν τον εσωτερικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το επικείμενο συνέδριο αλλά και την πολιτική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται σε συνέντευξή του και στο αν ο ίδιος ενδιαφέρεται για την ηγεσία του κόμματος.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών τοποθετείται αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να διεξαχθεί η συζήτηση για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, τη διεύρυνση του κόμματος αλλά και τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί την προεδρεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε κομματική εκδήλωση στο Παγκράτι, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι είναι αναγκαίος ένας συντεταγμένος διάλογος για τα πεπραγμένα της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για να επιρριφθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά για να μπορέσει το κόμμα να προχωρήσει μπροστά και να διορθώσει τα όποια λάθη του. Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε: «Είναι σημαντικό όταν κάνεις διεύρυνση του κόμματος να έρθει καινούργιος κόσμος με πραγματικές εμπειρίες από επιμελητήρια, συνδικάτα ή την τοπική αυτοδιοίκηση για να μας "μπολιάσουν" να συζητήσουμε, ώστε να τους "μπολιάσουμε" και εμείς. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα άνοιγμα του κόμματος που δεν έχει το στοιχείο της ώσμωσης των νέων και των παλαιών που προσπαθούν να κάνουν το επόμενο βήμα».

Μία μέρα αργότερα, σε συνέντευξή του στο news247, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ως σημείο αυτοκριτικής το γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν ήταν αρκετά πράσινο» και υπογραμμίζει ότι δεν είναι αρνητικό στο ενδεχόμενο να προστεθεί στον τίτλο του κόμματος το πράσινο ή το οικολογικό. «Η "πράσινη ατζέντα" δείχνει, πάντως, πως μπορείς και να κάνεις απολογισμό και να πας τη συζήτηση πιο μπροστά», σημείωσε.

Τσακαλώτος: Δεν έχει η ΝΔ νέα στελέχη σαν τα δικά μας

Αναφορικά με το αν ο ίδιος ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αρχηγός για πολλά χρόνια ακόμα. «Όταν εκτιμήσει ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, η ηγεσία θα πάει προφανώς σε μια νεότερη γενιά», σημειώνει και «δείχνει» ποιοι θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με την εμπειρία και της διακυβέρνησης ανέδειξε πολλά νέα στελέχη. Πολύ νεότερα από μένα και με πάρα πολλά προσόντα. Θεωρώ ότι, μπορεί και να αδικήσω κάποιους, δεν έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανθρώπους σαν τον Χαρίτση, τον Λιάκο, τον Τζανακόπουλο, την Αχτσιόγλου, τον Ηλιόπουλο -και μπορώ να πάω και άλλο. Μετά από δέκα χρόνια, δεν ξέρω πότε θα το αποφασίσει ο Αλέξης, προφανώς το κόμμα θα θέλει μια ανανέωση», τονίζει ο τέως υπουργός Οικονομικών.