Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο «τελεσίγραφο» Δένδια σε Τουρκία-Λιβύη

Για το «μπαράζ» των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα αλλά και τον Λίβυο πρέσβη.

Απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Καστελόριζο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Άγκυρα επιδιώκει να γίνει δεκτή η αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Και αυτό επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου, που πολλά είναι και πολύ μεγάλα νησιά» είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και νέο τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, που έρχεται μετά από την αυστηρή προειδοποίηση της Παρασκευής.

«Εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί presona non grata και θα φύγει» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

Τι αμφισβητεί η Τουρκία

Στη γραμμή της «Γαλάζιας Πατρίδας» κινείται η τουρκική κυβέρνηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φωτογραφηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μπροστά σε έναν χάρτη όπου αποτυπωνόταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ.

Δηλαδή αμφισβητεί τις θαλάσσιες ζώνες των νησιών. Χθες, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!