Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:25:26

Φώφη Γεννηματά: Τα χαράξουμε κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία

Δεν έχουμε απλώς δυσκολίες στη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις, έχουμε απειλές και τώρα πια έχουμε και ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε τετελεσμένα, ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Υποτιμάτε, λοιπόν, το πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζετε. Μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Ερντογάν προχώρησε ένα ακόμη βήμα στην υπόθεση της Συμφωνίας με τη Λιβύη στην τουρκική Βουλή. Χρειάζεται, λοιπόν, στρατηγική και σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις κινήσεις της Τουρκίας. Απαιτείται εθνική γραμμή.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι σήμερα αναγκαίος ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ μας ίσως όσο ποτέ άλλοτε. Γι' αυτό επιμένω τόσο για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Βεβαίως και είναι χρήσιμη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά πολύ απλά δεν αρκεί. Μια κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας παντού.
Αυτή είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό ακριβώς το πλαίσιο είμαστε εδώ, ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλουμε και στη διαμόρφωση αλλά και στη στήριξη και στην υποστήριξη αυτής της εθνικής γραμμής.

Είμαστε μια παράταξη με παράδοση, θέση και πράξη πατριωτική. Θέλουμε ειρήνη, σταθερότητα και καλή γειτονία στην περιοχή. Είμαστε οι πρώτοι που επιζητούμε τον διάλογο, αλλά διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Αυτό πρέπει να το έχουμε πολύ καλά στο μυαλό μας. Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για εμάς θέματα, είναι οι «κόκκινες» γραμμές, που αν παραβιαστούν από τη γειτονική χώρα, πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα.
Αυτή τη θέση η παράταξή μας την υπηρετεί διαχρονικά και γύρω από αυτή τη θέση μπορεί και πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία, να καταλάβουν όλοι ότι εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις ούτε για παραχωρήσεις.

Παραχωρήσαμε αρκετά. Παραχωρήσαμε τις «Πρέσπες», δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού, για να μπορεί να μας εκβιάζει τώρα, και βεβαίως παραχωρήσαμε και όλο τον δημόσιο πλούτο στο Υπερταμείο της υποτέλειας. Ως εδώ!

Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τα δικαιώματά μας ασχέτως των προθέσεων και των δυνατοτήτων των τρίτων.

Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να λάβει τη δέουσα απάντηση. Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό; Γιατί αποφεύγουμε να κουβεντιάσουμε γύρω από ένα τραπέζι;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, περιμένουμε, απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι συνεχίζει να νίπτει τα χείρας του. Συνεχίζει να ταυτίζει τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αλλά αυτή η δήθεν ουδετερότητα θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Απαιτούμε και έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο. Να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη όσον αφορά κράτος-μέλος. Οφείλει να καλέσει τις αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες εκτός από ανθρωπιστικές. Δεν είναι δυνατόν χώρες που δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα να οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Και βέβαια, να ξεκαθαριστεί ότι αν υπάρξει επιθετική ενέργεια σε βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί άμεσα η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσον αφορά το προσφυγικό, το οποίο είναι αλληλένδετο, έχω χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου και θα επαναλάβω ότι μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Είναι ώρα, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός να θέσει αποφασιστικά και αυτό το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής. Να ξαναπάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση πίσω τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν.

Πιέστε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη και ξεκαθαρίστε στους εταίρους μας ότι θα μπλοκάρουμε ακόμα και αποφάσεις σημαντικές του Συμβουλίου αν συνεχίσουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

(Η οικονομολόγος Φωτεινή Γεννηματά είναι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline