Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:42:09

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα μας παρασύρει σε ρόλο «καβγατζή»

Με τις φράσεις «είναι ο καιρός των επιλογών, είναι ο καιρός της ανάληψης ευθύνης και αν χρειαστεί είναι ο καιρός της ανάληψης πολιτικού κόστους.

Πρέπει να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας», μπροστά σε μια κατάσταση που «είναι η πλέον πολύπλοκη των τελευταίων δεκαετιών», ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας «χρωμάτισε» σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τον δημόσιο διάλογο περί τα εθνικά μας θέματα που αναπτύσσεται και στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προϋπολογισμού.

Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο και της πρόσφατης συμφωνίας με την λεγόμενη κυβέρνηση της Τρίπολης, τροφοδοτούν αυτόν τον διάλογο, στον οποίο και προσδίδουν νέες σημαντικές παραμέτρους.

Ο κ. Δένδιας, εν προκειμένω, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «κλιμάκωση έντασης από τους εξ ανατολών γείτονες σε πρωτοφανή επίπεδα», υπογράμμισε: «Η ελληνική πολιτική καλείται να επανατοποθετηθεί ενόψει των νέων προκλήσεων. Για να το κάνει αποτελεσματικά οφείλει να εγκαταλείψει τα στερεότυπα. Ας συμφωνήσουμε στο θεμελιώδες. Η απραξία δεν συνιστά πολιτική και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό». Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Η ομόνοια είναι ο απαραίτητος παράγων εθνικής επιβίωσης.

Είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία και συνεργασία με την κυπριακή πλευρά, για την προάσπιση των κοινών συμφερόντων μας. Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε την πολιτική της διεθνούς νομιμότητας».
Για να συνεχίσει, αναφερόμενος αποκλειστικά πλέον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «Καταστήσαμε ευθύς εξαρχής σαφές προς την Τουρκία ότι βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής, βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Καταστήσαμε σαφές ότι για εμάς πλαίσιο ενεργειών είναι το διεθνές δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, δεν ανέχεται απειλές πολέμου, δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του βαλκάνιου καβγατζή. Καταστήσαμε, επίσης, απολύτως σαφές και σε όλους τους τόνους, και χωρίς μεγαλοστομίες ότι θα υπερασπιστούμε, κατά τη συνταγματική μας υποχρέωση, τον εθνικό μας χώρο. Αν απαιτηθεί και παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι», τόνισε με έμφαση ο κ. Δένδιας.

Και αφού αναφέρθηκε εκ νέου στο άκυρο της προαναφερθείσας συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης καθώς και στην εξελισσόμενη διπλωματική εκστρατεία της Αθήνας, σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε μέχρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παραβατικότητα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, τη διεθνή απομόνωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να διατηρούμε δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό με την τουρκική πλευρά. Και δεν θα παύσουμε να ελπίζουμε, πρέπει να πω με μειούμενες πιθανότητες ότι η Τουρκία επιτέλους θα επιλέξει στην προσέγγιση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο ως στόχο της πολιτικής της».

Μήνυμα στο εσωτερικό

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, το τμήμα εκείνο της ομιλίας του κατά το οποίο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο εσωτερικό της χώρας, με αφορμή τις διαστάσεις που προσλαμβάνει συχνά η δημόσια συζήτηση περί τα εθνικά: «Η ΝΔ, η πλειοψηφία της στη Βουλή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει γυρίσει την πλάτη στην πατριδοκαπηλία, στον αυτοπεριορισμό στα στερεότυπα του λαϊκισμού, έχει γυρίσει την πλάτη στον βαλκανικό επαρχιωτισμό, στη μιζέρια του διαρκώς αδικούμενου, στην μεμψιμοιρία του ανίσχυρου, στην ψευδαίσθηση του ανάδελφου έθνους. Δεν είμαστε πολιτισμικά ανάδελφοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας μετέχει του πολιτισμού, που οι πρόγονοί μας θεμελίωσαν. Άρα, δυνάμει αδελφοί μας και συνομιλητές μας είναι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής ή χρώματος. Η εξωτερική μας πολιτική υπηρετεί αυτή την ανοικτή αντίληψη για τον κόσμο. Τείνει χείρα φιλίας, τείνει χείρα συνεργασίας προς όλους. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, ισχυρή, με δυνατότητα να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα κάθε επιβουλή, με αίσθημα εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης και ομοψυχίας».

Ενδιαφέρων διάλογος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε και ο σύντομος διάλογος που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτ. Σαντορινιό που τον διαδέχθηκε στο βήμα της Ολομέλειας.

Ο κ. Σαντορινιός, σε συνέχεια ανάλογου περιεχομένου πρόσφατη τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιά είναι τα σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας: «Προφανώς –και συμφωνούμε- πρέπει να καταδικαστούν πλήρως οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2019, η δική μας Κυβέρνηση είχε πετύχει ένα πλαίσιο κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ. Τίποτα δεν ενεργοποιήθηκε από αυτά. Τι έχετε κάνει για όλα αυτά; Ζητήσατε επέκταση των κυρώσεων και για την περιοχή αυτή που προβλέπεται στη συμφωνία αυτή (Σ.σ. με την κυβέρνηση της Τρίπολης); Γιατί δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για τις κυρώσεις μόνο για την περιοχή της Κύπρου. Πρέπει να μιλήσουμε και γι' αυτήν την περιοχή».

Εναντι των παρατηρήσεων αυτών, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι για τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να γίνεται δημόσιος διάλογος και κάλεσε άπαντες για εφ΄όλης της ύλης συζήτηση, αλλά σε περιβάλλον απόρρητο (με «απόλυτη στεγανότητα» είπε χαρακτηριστικά).
«Είναι προφανώς θέμα τακτικής, δεν είναι θέμα αρχής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί εναντίον της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Άλλωστε, η κυβέρνηση συνεργάστηκε για την επιβολή του καθεστώτος κυρώσεων για τις παραβιάσεις. Είναι, λοιπόν, θέμα τακτικής.

Όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, η τακτική, δηλαδή η χρονική διάταξη των αντιδράσεων, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συζητηθεί σε επίπεδο μιας ανοιχτής συζήτησης» είπε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θα παρακαλούσα, λοιπόν, ειλικρινά για το εξής: Σέβομαι κάθε άποψη. Ουδείς έχει την απόλυτη γνώση και πάντως όχι εμείς και η συμβουλή είναι πάντοτε δεκτή. Θα ήθελα, όμως, θερμά να παρακαλέσω τη διάταξη τακτικής, εξαιτίας της κρισιμότητας των στιγμών, να μην την κάνουμε στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου. Υπάρχουν οδοί επικοινωνίας. Μπορούμε να συζητάμε μεταξύ μας με απόλυτη στεγανότητα. Θα σας παρακαλέσω, μη μας πιέζετε να απαντήσουμε δημοσίως σε αυτό, γιατί νομίζω ότι δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον».

Ωστόσο, στη σκληρή γραμμή είχε βρεθεί από πλευράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Αθ. Μωραΐτης κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πλημμελή προετοιμασία, αντιφάσεις και αμηχανία» έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
«Είναι υποκρισία να εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τη ΝΔ για αντιφάσεις και αμηχανία στο χειρισμό των ελληνοτουρκικών, το οποίο είναι σωστό», σχολίασε η κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25).

Νωρίτερα, έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή εξέφρασαν και άλλες πλευρές της αντιπολίτευσης.
«Διαμορφώνεται πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Όσοι μιλούν για απομόνωση της Τουρκίας, εθελοτυφλούν και έχουν διαψευστεί πολλές φορές. Οι σύμμαχοί μας παζαρεύουν με την Τουρκία» υποστήριξε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Γ. Μαρίνος.
Είναι «πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, με την τουρκική επιθετικότητα να κλιμακώνεται ασυνήθιστα», σημείωσε ο κ. Μ.Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ).

Σε υψηλότερους τόνους ο κ. Β. Βιλιάρδος (Ελ.Λύση) είπε: «Σήμερα έχει προστεθεί ο κίνδυνος της απώλειας της εδαφικής μας ακεραιότητας από την Τουρκία, αφού η Ελλάδα είναι πλέον οικονομικά και στρατιωτικά ανοχύρωτη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline