Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:31:52

Μαυρουδής Βορίδης: Προϋπολογισμός και Ιδεολογική ταυτότητα.

«Θα μιλήσω για τα ζητήματα του προϋπολογισμού στο επίπεδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά ελπίζω να μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια γενικότερη αναφορά για την πραγματική ιδεολογική ταυτότητα αυτού του προϋπολογισμού.


Έχει υπάρξει κάτι πολύ σημαντικό. Κατά τη γνώμη μου έχει συμβεί κάτι πολύ σημαντικό στις τελευταίες εκλογές και έχει ελάχιστα αναλυθεί από όλες τις πτέρυγες. Θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που έχει συμβεί, ίσως αποτελεί ένα ορόσημο που αφετηριάζει μια σειρά από εξελίξεις κρίσιμες για το τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Τι κάνει αυτός ο προϋπολογισμός και το κάνει για πρώτη φορά με τέτοια συνέπεια και με τέτοια αφοσίωση; Υλοποιεί λέξη προς λέξη, βήμα προς βήμα αυτά τα οποία ειπώθηκαν προεκλογικά και για τα οποία έλαβε εντολή η παρούσα Κυβέρνηση. Με απόλυτη ακρίβεια.
Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Είναι σημαντικό γιατί για πρώτη φορά ένας υποψήφιος Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια και είπε «δύσκολα» πράγματα στον ελληνικό λαό. Γιατί να είναι δύσκολα αυτά τα αυτονόητα πράγματα;
Ήταν, όμως, πάρα πολύ δύσκολα, γιατί δεν είχαν καμία απήχηση όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς στην ελληνική κοινωνία.
Ήταν, λοιπόν, δύσκολα. Τα είπε με καθαρό τρόπο και με απόλυτη ειλικρίνεια και εγκρίθηκαν και υλοποιούνται σήμερα. Τι είπε στο επίπεδο του προϋπολογισμού; «Θα μειώσω τις δαπάνες». Το κάνει. Πήρε εντολή γι' αυτό. Τι άλλο είπε; «Θα μειώσω τη φορολογία». Το κάνει. Είπε κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Για πρώτη φορά είπε «θα μειώσω τη φορολογία στις εταιρείες και στα μερίσματα».
Κύριε Χαρίτση, ξέρετε γιατί είναι συγκλονιστικό; Αντιλαμβάνομαι ότι είστε σε ειρωνική διάθεση, θέλω να παραμείνετε έτσι. Ξέρετε γιατί; Γιατί αυτό δείχνει ότι δεν κατανοείτε τις μεγάλες ιδεολογικές μεταβολές που συμβαίνουν όχι στην Αίθουσα αλλά στην κοινωνία.
Αν κάποιος το έλεγε αυτό δεκαπέντε χρόνια πριν, θα ήταν ο λακές των εταιρειών και του κεφαλαίου. Εξοβελιστέος, αυτός που πίνει το αίμα των εργαζομένων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Είναι και τώρα.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ : Είναι και τώρα, κύριε Χαρίτση, μόνο που τώρα δεν το πιστεύει κανένας παρά μόνο εσείς. Εσείς λέτε ότι είναι και τώρα. Ο ελληνικός λαός αντιθέτως ξέρει ότι ο μόνος μοχλός ανάπτυξης είναι η ιδιωτική οικονομία που θα γεννήσει θέσεις εργασίας, που θα δημιουργήσει εισόδημα και γι' αυτό πρέπει να φορολογήσουμε λιγότερα και αυτό κάνουμε και αυτό ψήφισε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Αυτό δεν είναι, κύριε Τσακαλώτο, ο συσχετισμός των υποτελών τάξεων έναντι της άρχουσας τάξης, για να μιλήσω με τη δική σας ορολογία. Διότι ξέρετε παλιά είχαμε τους προλετάριους, οι οποίοι πάλευαν για την ανατροπή του αστικού καθεστώτος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ενώ τώρα δεν υπάρχει!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ : Καταλαβαίναμε, κύριε Κατρούγκαλε, τι σημαίνει αυτό. Με μαρξιστικούς όρους ήταν εσφαλμένο αλλά σαφές. Από το '68 και μετά δεν έχουμε προλετάριους, δηλαδή, δεν έχουμε ταξικό υποκείμενο με καθαρούς όρους, δεν έχουμε εργατική τάξη. Έχουμε υποτελείς τάξεις.

Ποιες είναι οι υποτελείς τάξεις; Στη δική σας ορολογία, παραδείγματος χάρη, δεν είναι υποτελείς τάξεις, άραγε, αυτοί που έχουν ένα ακίνητο πάνω από 60.000 ευρώ; Γιατί μας κατηγορήσατε ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει ταξικότητα. Γιατί μας είπατε ότι έχει ταξικότητα; Γιατί εκφράζει την άρχουσα τάξη. Άμα, δηλαδή ένας έχει ακίνητο 70.000 ευρώ δεν είναι στις υποτελείς τάξεις, είναι στην άρχουσα τάξη.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Πεντακόσιες χιλιάδες, όμως;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ : Έχει θρυμματιστεί στη σκέψη σας. Όχι μόνο στη δική σας, κύριε Τσακαλώτο, εσείς απηχείτε ένα ευρύτερο ρεύμα της αριστεράς στην Ευρώπη και ενδεχομένως στον κόσμο, το οποίο απλώς πια, επειδή είδε τα μαρξιστικά αδιέξοδα προσπαθεί να το αντικαταστήσει με κάτι άλλο, αλλά αυτό το άλλο θρυμματίζει το ταξικό υποκείμενο. Θρυμματιζόμενο το ταξικό υποκείμενο δεν έχετε αναφορά και καταλήγετε στην πραγματικότητα σε πολιτικές, οι οποίες δεν έχουν κανένα πραγματικό περιεχόμενο.

Εκείνο το οποίο συνέβη στις εκλογές του Ιουλίου είναι ότι για πρώτη φορά ο ελληνικό λαός ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο πράγμα, μια ολοκληρωμένη θέση, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που του εξετέθη με απόλυτη ειλικρίνεια. Φωνάζετε σήμερα, ακούω κάτι ακρότητες, αστυνομοκρατία, χούντα. Δεν έχετε καταλάβει ότι ετέθη το ζήτημα αυτό στον ελληνικό λαό. Του είπαμε ότι θα επιβάλουμε το νόμο και την τάξη, του είπαμε ότι τελείωσε το κράτος των Εξαρχείων, του είπαμε ότι τελείωσε το κράτος της άκρας αριστεράς και της βίας της και υλοποιούμε αυτό για το οποίο –προσέξτε- έχουμε πάρει την απευθείας έγκριση του λαού.

Αυτή είναι η αλλαγή του ιδεολογικού προτύπου. Το πανεπιστημιακό άσυλο είχε ξανακαταργηθεί με απόφαση της Βουλής ευρύτατη. Για πρώτη φορά, όμως, είπε ο λαός να το καταργήσουμε και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Και αυτό είναι η δική σας αγωνία.

Γιατί αυτό σηματοδοτεί τη βαθιά ιδεολογική ήττα σας σε όλα τα επίπεδα.

Προσέξτε, για να είμαστε συνεννοημένοι, δεν ανετράπη η ηγεμονία της αριστεράς ακόμα. Γιατί; Διότι αυτό θα κριθεί από το κυβερνητικό αποτύπωμα και αποτέλεσμα. Εάν, όμως, οι ιδέες μας λειτουργήσουν στο επίπεδο της κοινωνίας, όπως μέχρι σήμερα φαίνεται ότι λειτουργούν, τότε στην πραγματικότητα θα έχουμε αλλαγή του ιδεολογικού παραδείγματος. (Ο Μάκης Βορίδης είναι βουλευτής Αττικής και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline