Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:17:48

Αλέξης Τσίπρας: O νεοφιλελευθερισμός σας και η διαφορά μας

«.....Ο πυρήνας, λοιπόν, της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και μέσα από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης κερδοφορίας στις επιχειρήσεις -αυτό λέτε- και άρα κίνητρα για νέες επενδύσεις.

Θέλω να σας πω ότι όλα αυτά δεν είναι καινούργιες ιδέες. Είναι πάρα πολύ παλιές ιδέες. Είναι η κλασική συνταγή της δεκαετίας του '70, που αποτέλεσε τον πολιτικό οδηγό για τη Θάτσερ και το Ρίγκαν, στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε αργότερα κυρίαρχη αντίληψη στον αναπτυγμένο κόσμο τη δεκαετία του '90 και του 2000, δυστυχώς μέσα από μία συναινετική στάση και της σοσιαλδημοκρατίας στην κυρίαρχη αυτή νεοφιλελεύθερη αντίληψη.
Και αυτή η αντίληψη ήταν στον πυρήνα των μνημονίων.

Αυτή η αντίληψη είναι που διακατέχει από την κορφή ως τα νύχια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ποιες ήταν οι θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Τι ήταν τα μνημόνια στη χώρα; Ακριβώς αυτό ήταν. Η Ελλάδα έγινε ένα πειραματόζωο, παράδειγμα εφαρμογής μιας πολιτικής η οποία, όπου εφαρμόστηκε, δεν έφερε αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη δημιούργησε τεράστιες ανισότητες.

Τι εμπεριείχαν, λοιπόν, αυτά τα μνημόνια; Τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πιστεύετε, βεβαίως σε πολύ μεγάλη δοσολογία, συμπυκνωμένα, δηλαδή επιθετικές μειώσεις μισθών, κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απελευθέρωση του ωραρίου και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.
Πού οδήγησαν αυτές οι συνταγές; Στην αύξηση των ανισοτήτων, στην εκτόξευση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, στην εκτόξευση της ανεργίας, όπως είπα πιο πριν, στο 28%, σε μειώσεις μισθών και στη δημιουργία της γενιάς των εργαζομένων φτωχών και φυσικά, στην πτώση της κατανάλωσης, όπως εξήγησα πιο πριν, σε ένα καθοδικό σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε.

Ξεκίνησε να κάνει μια αναφορά ο κ. Μητσοτάκης στην αύξηση του κατώτατου μισθού επί ΣΥΡΙΖΑ και ξεκίνησε να θυμάται από το 2013. Δεν θυμόσασταν το 2012, τη μείωση κατά 22% με έναν νόμο και ένα άρθρο και τη θεσμοθέτηση του υποκατώτατου μισθού, αυτού του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους ανθρώπους!

Πριν από την έξοδο από τα μνημόνια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωμένη να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των θεσμών, σε μια διαρκή όμως μάχη -θα θυμάστε- στην οποία αναζητήσαμε συμμάχους και στήριξη στην Ευρώπη -δεν την είχαμε δυστυχώς στη χώρα μας από την αντιπολίτευση τότε, αλλά ούτε και από τα συνδικάτα- για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή για την εναρμόνιση του θεσμικού νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Και λέτε «γιατί δεν το φέρατε το 2017». Πού ζούσατε το 2017; Δεν είχαμε τρόικα και μνημόνια εδώ; Ο νόμος που μας επέβαλαν και είχατε εσείς ψηφίσει πρωτύτερα προέβλεπε ότι μετά το τέλος των μνημονίων μπορεί να ξανανοίξει η συζήτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το ξεχνάτε αυτό; Και μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, φέραμε τον νόμο και προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στην προηγούμενη περίοδο όμως δεν καθόμασταν με σταυρωμένα τα χέρια. Ό,τι ρωγμές μπορούσαμε να βρούμε, όποια δυνατότητα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων την κάναμε πράξη. Ενισχύσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ήταν ένα φάντασμα. Το ξαναμετατρέψατε σε φάντασμα.

Εντατικοποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους. Επιβάλαμε για πρώτη φορά πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες, οι οποίοι, για κάποιους λόγους που εσείς μάλλον τους ξέρετε καλύτερα, παραβίαζαν τον νόμο συστηματικά χωρίς συνέπειες, καθώς με έναν μαγικό τρόπο είτε δεν γίνονταν έλεγχοι ή όταν γίνονταν και επιβάλλονταν πρόστιμα, τα πρόστιμα αυτά διαγράφονταν, ενώ ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε ειδικές διατάξεις για την καταπολέμηση της «μαύρης» και απλήρωτης υποδηλωμένης εργασίας, βάζοντας «φρένο» στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Και μετά την έξοδο από τα μνημόνια και μάλιστα, σε αντίθεση πάλι με τις πιέσεις και τις επιταγές των δανειστών, αντιστρέψαμε την τάση απορρύθμισης που είχε διαμορφωθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που εσείς είχατε καταργήσει, τις επαναφέραμε.

Στον κατώτατο μισθό προχωρήσαμε σε 11% αύξηση -εσείς τον μειώσατε κατά 22%-, κατάργηση υποκατώτατου, επέκταση πάνω από δεκαπέντε κλαδικών συμβάσεων που κάλυπταν τουλάχιστον διακόσιους είκοσι χιλιάδες εργαζόμενους και που οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων, θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπου η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας, όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους στα ντελίβερι, πήραμε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών, μέτρα που οδήγησαν σε μια θεαματική μείωση της λεγόμενης απλήρωτης εργασίας.
Γι' αυτό είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτήν τη ραγδαία μείωση της ανεργίας, αλλά –κάτι το οποίο κατά την άποψή μου είναι πιο σημαντικό- μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού, όχι του κατώτατου. Το 2019 είχαμε αύξηση του μέσου μισθού κατά 4,6%.

(Ο πολιτικός μηχανικός Αλέξης Τσίπρας είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργός).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline