Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  20:23:31

Αποφυλακίσεις και για ποιούς λόγω κορωναϊού ζητούν οι ποινικολόγοι

Προτάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων αποφυλάκισης στις φυλακές της χώρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διατυπώνει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Προτάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων αποφυλάκισης στις φυλακές της χώρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διατυπώνει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Ειδικότερα, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Πολιτεία έχει λάβει σειρά αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία όσων ευρίσκονται στην επικράτεια από τον κορωνοϊό, αλλά την προστασία αυτή τη δικαιούνται και όσοι κρατούνται στις φυλακές.
Έτσι, η Ένωση για την μείωση των αυξημένων κινδύνων που απειλούν τους κρατουμένους, επισημαίνει ότι ενδείκνυται η λήψη έκτακτων μέτρων, όπως:

– Υφ' όρον απόλυση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης ανεξαρτήτως του τμήματος της ποινής που έχουν ήδη εκτίσει,
– Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης έως δέκα έτη που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ' ανηλίκων), με υποχρέωση των κατηγορουμένων να εμφανίζονται στο ΑΤ της κατοικίας τους δύο φορές τον μήνα,
– Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης ανεξαρτήτως ύψους που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων σε κατηγορουμένους που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και αντικατάστασή τους με την κατ' οίκον έκτιση της ποινής, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ' ανηλίκων),
– Άμεση εξέταση των αιτήσεων προσωρινώς κρατουμένων για την αντικατάσταση της κράτησής τους και διατήρηση της κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο και
– Παράταση του εξαμήνου ή δωδεκαμήνου της προσωρινής κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

Τα προτεινόμενα μέτρα από την Ένωση, όπως υποστηρίζει, «θα αποσυμφορήσουν τις φυλακές και θα προστατεύσουν από την πανδημία αυτούς που θα αποφυλακιστούν αλλά και όσους παραμείνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να εκθέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη».

Μάλιστα, η Ένωση υπενθυμίζει ότι ανάλογα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Επιστολή μητέρων ανηλίκων και μετεφήβων υποδίκων

Από την πλευρά τους μητέρες ανηλίκων και μετεφήβων υποδίκων των φυλακών νέων Αυλώνα απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας (την κοινοποιούν και στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα), αφού αναφέρονται στον ασφυκτικό αριθμό των κρατουμένων στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα (κρατούνται 283, ενώ οι θέσεις είναι 217) και στην πρόσφατη μεταφορά παράνομων μεταναστών από τον Έβρο, εκπέμπουν «sos» για τα παιδιά τους και τους υπόλοιπους κρατουμένους της φυλακής.
Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τα παιδιά τους υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες, καθώς είναι τοξικοεξαρτημένα άτομα ή πάσχουν από άλλες παθήσεις, όπως είναι άσθμα, επιληψία κ.λπ.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή τους ζητούν ως προς τους υποδίκους ανηλίκους-μετέφηβους, την μέριμνά της Πολιτείας για «να υπάρξει νομοθετική διάταξη που θα καθορίσει εφάπαξ προϋποθέσεις απόλυσης με όρο, ώστε να τεθούν στο οικογενειακό τους ή άλλο συμβουλευτικό περιβάλλον εκτός της φυλακής, όπου και θα επιτηρούνται αρμοδίως».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline