Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:00:24

Κ. Φίλης στο «Εκτός Γραμμής»: Μετά την αποτυχία στον Έβρο, ο Ερντογάν θα πιέσει από θαλάσσης

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες διακινούνται όλο και περισσότερα σενάρια αναφορικά με την επόμενη κίνηση του Ερντογάν και μάλιστα, ένα από αυτά εμπλέκει την Αλβανία.

Συρίγος στο «Εκτός Γραμμής»: Να προετοιμαζόμαστε για θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους - Σενάριο να στείλουν φορείς κορωνοϊού στα νησιά

Συναγερμός στις ελληνικές αρχές: Σαπιοκάραβα έτοιμα να μεταφέρουν μετανάστες στα νησιά - Σε θάλασσα και αέρα μεταφέρει την ένταση η Άγκυρα
Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά το στραπάτσο της Τουρκίας στον Έβρο, καθώς οι έχοντες γνώση κάνουν λόγο για επικίνδυνα σενάρια που επεξεργάζεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κ. Φίλης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, σχολίασε τις πληροφορίες του δημοσιογράφου Κώστα Σαρικά, ότι η Τουρκία ίσως επιχειρήσει να στείλει 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες νότια της Αλβανίας: «Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τότε γίνεται μία επιχείρηση 'μ' ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια'. Θα επιχειρήσει αλλοίωση δημογραφική, του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, της ελληνικής αναγνωρισμένης μειονότητας. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Και μην ξεχνάμε ότι η Αλβανία προ λίγων ημερών μπήκε σε ευρωπαϊκή ρότα. Η Αθήνα οφείλει να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό χαρτί απέναντι στα Τίρανα και πρέπει να το κάνει».

Επισήμανε ότι από την πλευρά της Αλβανίας, «η παραβίαση έναντι της ελληνικής μειονότητας είναι συστηματική τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα δεν έχει αναθεωρητικές βλέψεις απέναντι στους γείτονες, αλλά πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντά της και των απανταχού Ελλήνων».
Αναφορικά με το σενάριο ο Ερντογάν να επιχειρήσει να μεταφέρει με σαπιοκάραβα πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικά ερημονήσια, ο κ. Φίλης εκτίμησε:

«Εφόσον απέτυχε στον Έβρο, θα μεταφέρει την πίεση στη θάλασσα. Οι αρχές είναι σε ετοιμότητα και ένα τέτοιο σενάριο».
«Όταν παρέλθει η κρίση με τον κορωνοϊό, η Τουρκία θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο για να επιχειρήσει σεισμική έρευνα», επισήμανε ο κ. Φίλης.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση του κορωνοϊού, η Ευρώπη θα έχει δοκιμάσει τη συνοχή της και την επιβίωσή της. Δεν είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα ληφθούν γενναίες αποφάσεις, κυρίως από το Βερολίνο και αν θα είναι η Ευρώπη που αφήσαμε προ κρίσης. Μην υπολογίζουμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βοήθεια», προσθέτοντας ότι στην επόμενη προκλητική κίνηση του Ερντογάν «δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την αναγκαία ευρωπαϊκή συνδρομή, όπως εμείς θα επιθυμούσαμε για να αντιπαρατεθούμε με την Τουρκία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline