Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:49:50

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια της περιοχής

Άμεση απάντηση από την Αθήνα στους προκλητικούς ισχυρισμούς του Τσαβούσογλου. Τι αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Σκληρή απάντηση στα όσα προκλητικά είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο ΥΠΕΞ της γείτονος, προχώρησε και σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου.

Σκληρή απάντηση

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό «ρουτίνας». Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Τι είχε πει ο Τσαβούσογλου

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Τσαβούσογλου, ανέφερε: «Υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος επίσης του εθνικού εναέριου χώρου και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά και στην κρίση των Ιμίων το 1997, κάνοντας λόγο για νησιά και νησίδες με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας.
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νησιά και νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Αν θυμάστε την κρίση των Ιμίων, φέτος δεν συνέβη κάτι, αλλά κάθε χρόνο δημιουργείται μία ένταση, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί βασικά μία ρουτίνα πλέον», δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό της παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αντέδρασε σε άλλη μία... «πτήση ρουτίνας».
«Τα τελευταία περιστατικά ήταν μία αντίδραση της Ελλάδας στις πτήσεις ρουτίνας που πραγματοποιούμε. Στην απάντηση που δώσαμε ως τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ως Ένοπλες Δυνάμεις και ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπαμε ότι αυτές οι πτήσεις αποτελούν πρακτικές ρουτίνας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline