Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:54:35

Οι 16 παραβατικές περιοχές μπορεί να γίνουν περισσότερες

Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς έδωσε και διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τον έλεγχο των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Με τη δήλωση ότι οι παραβατικές περιοχές, που ανακοινώθηκαν μπορεί να γίνουν περισσότερες, εάν και εκεί αυξηθούν τα κρούσματα. Ειδικά στα τελευταία προστέθηκε και ο υποχρεωτικός κατ' οίκον περιορισμός για επτά ημέρες, για κάθε άτομο που εισέρχεται στη χώρα από την Αλβανία. Ετσι, σύμφωνα με τον υφυπουργό, το υποχρεωτικό κλείσιμο από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στις περιοχές που έχουν ήδη ανακοινωθεί (Περιφέρειες Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και Δήμοι Ρόδου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Κω, Βόλου, Κατερίνης), αφορούν όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και διάθεσης ποτών, συμπεριλαμβανομένων και των καντινών, τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας, κέτερινγκ και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Εξαιρούνται μόνο οι υπηρεσίες ντελίβερι και take away, που δεν αφορούν τη διάθεση ποτών. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση δεύτερης παράβασης αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 20 ημέρες.

Αναφορικά με την υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για όλους τους εισερχόμενους στα χώρα από τα χερσαία σύνορα και για τους εισερχόμενους με πτήσεις από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία και Μάλτα, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν αφορά παιδιά έως 10 ετών.
Τέλος, σε υποχρεωτική παραμονή σε καραντίνα θα τίθενται οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Απουλία της Ιταλίας από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ισπανία, ανακοίνωσε χθες, μέσω Facebook, ο περιφερειάρχης της, Μικέλε Εμιλιάνο, τονίζοντας ότι στα κράτη αυτά η διασπορά του ιού είναι υψηλή και τις τελευταίες ημέρες πολλοί κάτοικοι που επιστρέφουν εκεί έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Εισαγόμενα κρούσματα

Την αυστηροποίηση των διαδικασιών ελέγχου των εισερχομένων μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας δικαιολογούν τα στοιχεία για τα εισαγόμενα κρούσματα. Ο αριθμός των εισερχομένων από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου είναι 2.162.251 άτομα, εκ των οποίων 1.704.580 ήρθαν αεροπορικώς, 353.302 οδικώς μέσω των χερσαίων συνόρων και 104.369 ακτοπλοϊκώς. Ελέγχθηκαν για κορωνοϊό 266.116 άτομα και 508 βρέθηκαν θετικά. Από τους 205.357 ελέγχους σε αεροδρόμια, θετικοί βρέθηκαν 278 εισερχόμενοι στη χώρα. Στα χερσαία σύνορα διενεργήθηκαν 47.371 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 218 κρούσματα. Οι πέντε πρώτες σε κρούσματα χώρες με βάση τα εισαγόμενα περιστατικά είναι η Ρουμανία (88 θετικά κρούσματα), η Σερβία (80), η Βουλγαρία (79), η Αλβανία (43) και η Σουηδία (20). Από τους 508 επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, 243 επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης, 164 είναι ενεργά κρούσματα και παραμένουν στη χώρα και 101 είναι μη ενεργά. Τα περισσότερα ενεργά εισαγόμενα κρούσματα είναι στην Αττική (62), στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (25) και στην Περιφέρεια Κρήτης (23).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline