Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  20:03:26

Ηλικίες και επαγγέλματα της πανδημίας στην Ελλάδα τελευταία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εκτός από τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των θετικών στον κορωνοϊό, και τα επαγγελματικά. Στη Θεσσαλονίκη τα ηλικιακά και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συμπίπτουν κατά πολύ.

Το 26% των κρουσμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης αφορούν σε φοιτητές και μαθητές (γυμνασίου - λυκείου) και μόλις το 10% σε συνταξιούχους, οι οποίοι αποδεικνύεται πια ξεκάθαρα ότι επιχειρούν να προφυλαχθούν όσο γίνεται περισσότερο από τη λαίλαπα του κορωνοϊού.

Μεγάλη είναι η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την επίπτωση του κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους θετικούς στον κορωνοϊό το 58% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και μόλις το 10% δημόσιοι υπάλληλοι.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα είναι μια εξήγηση γι' αυτό, καθώς ανάλογο χαμηλό ποσοστό είναι οι θετικοί στον κορωνοϊό δημόσιοι υπάλληλοι και στην Αττική (10%). Βέβαια η λειτουργία των χώρων διασκέδασης και των χώρων με αθλητικές δραστηριότητες που κατατάσσονται στον ιδιωτικό τομέα εξηγεί την επιβάρυνση των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αττική.

Στο Λεκανοπέδιο, 6 στα 10 ενεργά κρούσματα είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Στην Αττική το ποσοστό των φοιτητών που νοσούν από κορωνοϊό είναι μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη: 12% έναντι 26% θετικών. Αντίθετα διαμορφώνεται η εικόνα αναφορικά με τους συνταξιούχους στις δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας: το ποσοστό των συνταξιούχων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αττική είναι 19%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με εκείνο της Θεσσαλονίκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline