Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:18:32

Ο κρίσιμος ρόλος της Ταϊβάν στην παγκόσμια καταπολέμηση του Εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν γνωρίζει σύνορα. Η Ταϊβάν επιδιώκει διασυνοριακή συνεργασία. Τα έθνη σε όλο τον κόσμο πολεμούν την ευρέως καταδικασμένη διάδοση παιδικής πορνογραφίας, παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την κλοπή εμπορικών μυστικών. Οι επιχειρηματικές απάτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ransomware έχουν επίσης προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει λεωφόροι για εγκληματικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος. Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα διαδικτύου στον κόσμο, τα συνδικάτα εγκλήματος εκμεταλλεύονται την ανωνυμία και την ελευθερία που παρέχει για την απόκρυψη της ταυτότητάς τους και την εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες.

Η Αστυνομία της Ταϊβάν διαθέτει μια ειδική μονάδα για τη διερεύνηση εγκλημάτων τεχνολογίας που περιλαμβάνουν επαγγελματίες ερευνητές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα εργαστήριο ψηφιακής ιατροδικαστικής που πληροί τις απαιτήσεις ISO 17025. Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν γνωρίζει σύνορα, επομένως η Ταϊβάν ελπίζει να συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο για την από κοινού καταπολέμηση του προβλήματος.

Με την ανεξέλεγκτη, χρηματοδοτούμενη από κράτη, εισβολή, η ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητη για την Ταϊβάν

Τον Αύγουστο του 2020, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και το Υπουργείο Αμύνης κυκλοφόρησαν την Έκθεση Ανάλυσης Κακόβουλου Λογισμικού, προσδιορίζοντας μια κρατική οργάνωση εισβολής που χρησιμοποιεί πρόσφατα μια παραλλαγή κακόβουλου λογισμικού του 2008, γνωστή ως TAIDOOR για να ξεκινήσει επιθέσεις. Πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις της Ταϊβάν έχουν προηγουμένως υποστεί τέτοιες επιθέσεις. Σε μια έκθεση του 2012 σχετικά με αυτό το κακόβουλο λογισμικό, η Trend Micro Inc. παρατήρησε ότι όλα τα θύματα ήταν από την Ταϊβάν και ότι η πλειοψηφία τους ήταν κυβερνητικοί οργανισμοί. Κάθε μήνα, ο δημόσιος τομέας της Ταϊβάν βιώνει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων προερχόμενες από το εξωτερικό - μεταξύ 20 και 40 εκατομμυρίων περιπτώσεων. Όντας ο στόχος-προτεραιότητα των επιθέσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, η Ταϊβάν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις πηγές, τις μεθόδους τους και το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε. Με την ανταλλαγή πληροφοριών, η Ταϊβάν θα μπορούσε να βοηθήσει άλλες χώρες να αποτρέψουν πιθανές απειλές και να διευκολύνει τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού ασφάλειας για την αντιμετώπιση κρατικών παραγόντων απειλής στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι χάκερ χρησιμοποιούν συχνά διακομιστές εντολών και ελέγχου για να ορίσουν σημεία διακοπής/ εξαφάνισης του ίχνους τους και έτσι να αποφύγουν την έρευνα, η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για τη συγκέντρωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας των αλυσίδων επίθεσης.

Στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει

Τον Ιούλιο του 2016, σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου παραβίαση στην Ταϊβάν όταν 83,27 εκατομμύρια δολλάρια Tαϊβάν αποσύρθηκαν παράνομα από τα ATM της First Commercial Bank. Μέσα σε μια εβδομάδα, η αστυνομία είχε ανακτήσει 77,48 εκατομμύρια δολλάρια Ταϊβάν από τα κλεμμένα κεφάλαια και συνέλαβε τρία μέλη ενός πειρατικού συνδικάτου - τους Andrejs Peregudovs, από την Λεττονία, τον Mihail Colibaba από την Ρουμανία και τον Niklae Penkov από τη Μολδαβία - που μέχρι τότε παρέμεινε ανέγγιχτος από το νόμο. Το περιστατικό προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, παρόμοια ληστεία ATM συνέβη στη Ρουμανία. Ένας ύποπτος ονόματι Babii εικάζεται ότι εμπλέκεται και στις δύο περιπτώσεις, οδηγώντας τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι κλοπές είχαν διαπραχθεί από το ίδιο συνδικάτο. Κατόπιν πρόσκλησης του Οργανισμού Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του νόμου (Europol), το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Ταϊβάν (CIB) επισκέφθηκε τα γραφεία του τρεις φορές για να ανταλλάξει πληροφορίες και στοιχεία. Στη συνέχεια, οι δύο οργανισμοί ίδρυσαν την «Επιχείρηση TAIEX». Βάσει αυτού του σχεδίου, η CIB παρείχε βασικά αποδεικτικά στοιχεία που ανακτήθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων στην Europol, τα οποία κοσκινίστηκαν μέσω των στοιχείων και εντόπισαν τον ύποπτο εγκέφαλο, γνωστό ως Dennys, ο οποίος τότε εδρεύει στην Ισπανία. Αυτό οδήγησε στη σύλληψή του από την Europol και την ισπανική αστυνομία, βάζοντας τέλος στο συνδικάτο πειρατείας.

Η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο απαιτεί διεθνή συνεργασία και η Ταϊβάν πρέπει να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει τις άλλες χώρες και είναι πρόθυμη να μοιραστεί τις εμπειρίες της ώστε να καταστήσει τον κυβερνοχώρο ασφαλέστερο και να πραγματοποιήσει ένα πραγματικά χωρίς σύνορα Διαδίκτυο. Παρακαλώ για τη στήριξή σας στο αίτημα για συμμετοχή της Ταϊβάν στην ετήσια Γενική Συνέλευση INTERPOL ως Παρατηρητής, καθώς και συναντήσεις, μηχανισμούς και δραστηριότητες κατάρτισης INTERPOL. Εκφράζοντας την υποστήριξή σας για την Ταϊβάν σε διεθνή φόρουμ, μπορείτε να διαδραματίσετε κρίσιμο ρόλο στην προώθηση του στόχου της Ταϊβάν να συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς με ρεαλιστικό και ουσιαστικό τρόπο. Στον αγώνα κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει!

* Επίτροπος Ming-Chao HUANG, Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών, Δημοκρατία της Κίνας (Taiwan)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline